Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.06.2020

Experții German Economic Team vor asista Guvernul la elaborarea modelului economic al reformei APL și a politicilor conexe

Experții German Economic Team vor asista Guvernul la elaborarea modelului economic al reformei APL și a politicilor conexe

În contextul inițiativei anunțate anterior de reformă a administrației publice centrale și locale, Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție cu echipa de experți German Economic Team (GET).

Experții germani, printre care și foști oficiali de rang înalt din Republica Federală Germania (ministru al finanțelor al unuia din landuri) au venit cu sugestii asupra principalelor provocări și riscuri legate de această reformă.

Obiectivul de eficientizare a administrației publice și, respectiv, de sporire a calității serviciilor prestate către cetățeni și business, poate fi atins doar prin identificarea și implementarea unei formule optimale de distribuire a competențelor între APC și APL, astfel încât administrația locală să dețină pârghii reale de guvernare în teritoriu.

Participanții la discuție au confirmat că delegarea mai multor competențe pentru administrația publică locală necesită și un potential economic și managerial net superior celui existent. În acest context, delimitarea eficientă a competențelor și identificarea unei structuri teritorial-administrative optimale sunt elementele de bază ale acestei reforme.

„Numai în asemenea circumstanțe se poate consolida autonomia financiară a APL, iar cu ea și crearea condițiilor pentru dezvoltarea regiunilor țării. O țară puternică cu teritorii slabe nu poate exista”, a spus Ion Chicu.

În cadrul discuțiilor a fost examinată experiența unor reforme similare implementate în țările baltice, Slovacia, Ucraina.  Experții germani vor asista echipa guvernamentală în elaborarea Conceptului final al acestei reforme, considerând cele mai bune practici europene și internaționale , potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus