Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-05-29/reforme-in-sectorul-feroviar-calea-ferata-din-moldova-va-fi-reorganizata-in-societa-i-comerciale-63738.html
Data: May 29, 2020 (20:51)

Reforme în sectorul feroviar: Calea Ferată din Moldova va fi reorganizată în societăți comerciale

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a prezentat astăzi, în cadrul unei ședințe, cu participarea Prim-ministrului Ion Chicu, proiectul Hotărârii Guvernului privind aprobarea Codului transportului feroviar și proiectul de Lege pentru modificarea unor acte legislative.

Potrivit ministrului, pe parcursul anilor calitatea serviciilor de transport pasageri s-a înrăutățit. Majoritatea vagoanelor fiind cu termen de exploatare depășit, iar trenurile circulă cu o viteză de 30-40 km la oră.

„Infrastructura feroviară necesită investiții și modernizare.Prevederile noului Cod vin să delimiteze atribuțiile și competențele în domeniu și să creeze premise pentru dezvoltarea și generarea veniturilor, constituind astfel un mediu concurențial echitabil și transparent. Trebuie să asigurăm cetățenilor călătorii confortabile și sigure. Prin această reorganizare vom motiva și agenții economici să efectueze activități operaționale utilizând infrastructura feroviară”, menționează ministrul Sergiu Railean.

Totodată, proiectul Codului conține reglementări privind separarea activităților, independența și transparența financiară în procesul de gestionare a infrastructurii și activităților de transport.

Urmare a implementării prevederilor proiectului, va fi creată Autoritatea Feroviară ca instituție de autorizare, supraveghere și control a siguranței în domeniul ferovar. Pentru respectarea prevederilor noului Cod, Calea Ferată din Moldova (CFM) urmează a fi reorganizată în societăți comerciale cu activitatea de bază marfă, pasageri și infrastructură.

Proiectul Codului transportului Feroviar urmează a fi inclus pe agenda Guvernului la una din ședințele din luna Iunie.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, proiectul este elaborat pentru implementarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, Acordului de împrumut dintre țara noastră şi BERD în vederea realizării Proiectului de achiziție a locomotivelor şi de restructurare a infrastructurii feroviare.