Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.05.2020

16 Platforme Industriale Multifuncționale vor fi construite la nivel de țară

16 Platforme Industriale Multifuncționale vor fi construite la nivel de țară

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a avut astăzi o întrevedere cu administratorul Zonei Economice Libere Bălți, Marin Ciobanu. Subiectul discuției a vizat Strategia Națională pentru Industrializarea Țării și crearea infrastructurii de utilități pentru 16 Platforme Industriale Multifuncționale (PIM).

„Platformele Industriale Multifuncționale sunt un instrument eficient de dezvoltare regională a țării și  contribuie direct la dezvoltarea sectorului ÎMM, implementarea tehnologiilor moderne, dar și la crearea locurilor de muncă. Ne propunem să fim competitivi la nivel regional, astfel încât investitorii să găsească facilitățile necesare unor investiții de durată. Astfel, vom construi „centre de excelență” în dezvoltarea industrială”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.

În cadrul ședinței, administratorul ZEL Bălți i-a prezentat ministrului Sergiu Railean, o analiză a infrastructurii de utilități necesare pentru funcționarea celor 16 platforme industriale.

Potrivit conceptului, urmează a fi create platforme industriale multifuncționale în raioane cu nivel de industrializare mai scăzut, în care nu există Parcuri Industriale sau Zone Economice Libere acestea fiind: Briceni, Dondușeni, Rîșcani, Glodeni, Sîngerei, Șoldănești, Florești, Telenești, Criuleni, Ialoveni, Anenii Noi, Leova, Cantemir, Basarabeasca, Dubăsari, Ocnița. În prezent cea mai mare parte a producției industriale este concentrată în municipiul Chișinău - 54% și Bălți - 12%.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, Marin Ciobanu susține că prima etapă va include punerea în aplicare a instrumentelor pilot de susținere pentru crearea și testarea a 3 platforme industriale. Etapa a doua prevede dezvoltarea a încă 5 platforme industriale,  proces ce va include un set de instrumente de realizare și sprijin testate în cadrul proiectului pilot. La cea de-a treia etapă se preconizează replicarea aceluiași model de dezvoltare pentru celelalte platforme industriale.

Industria asigură 14,2% din PIB-ul Republicii Moldova. În prezent, în industrie sunt înregistrați circa 4755 agenți economici, ceea ce reprezintă 11,2% din numărul total pe țară. La moment, sunt constituite 51 Platforme Industriale – 10 Parcuri Industriale și 7 Zone Economice Libere cu 34 subzone.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus