Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
26.05.2020

PCCOCS de comun cu Poliția de Frontieră investighează o schemă de înmatriculare și vânzare ilegală a autoturismelor

PCCOCS de comun cu Poliția de Frontieră investighează o schemă de înmatriculare și vânzare ilegală a autoturismelor

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Poliția de Frontieră, investighează o schemă de înmatriculare și vânzare ilegală a autoturismelor.

În cadrul dosarului, oamenii legii au stabilit că în schema infracțională erau implicate mai multe persoane, membri ai unei grupări criminale care activau în Moldova, Cehia, Rusia, Ucraina.

Unul din membrii grupării este cetățean moldovean, cu vârsta de 30 de ani, originar din raionul Căușeni, pe care oamenii legii l-au reținut în data de 22 mai curent. Acestuia îi este incriminată intenția de a înmatricula patru autoturisme (de model Skoda Superb și Octavia), cu anul fabricației 2017-2018, în valoare totală de 1,6 milioane lei.

Potrivit schemei, autoturismele erau închiriate de la un agent economic din Republica Cehă, iar ulterior erau introduse pe teritoriul Republicii Moldova, în baza procurilor false, din numele persoanei juridice cehe, în scopul înmatriculării lor ilegale la autoritățile moldovenești. Totuși, înmatricularea ilegală a autoturismelor a prevenită prin intervenția promptă a procurorilor PCCOCS și a ofițerilor Poliției de Frontieră, care ulterior au intrat în contact cu autoritățile cehe, iar acestea le-au comunicat că autoturismele fuseseră sustrase și, prin urmare, au fost anunțate în căutare.  Astfel, după identificarea autoturismelor, acestea au fost cercetate, recunoscute în calitate de corp delict și ridicate, în cadrul dosarului investigat.

În scopul investigării complete, obiective și sub toate aspectele a circumstanțelor faptei, PCCOCS a decis asupra prezentării către judecătorul de instrucție a demersului de aplicare a măsurii preventive – arestul în privința învinuitului, pentru un termen de 30 de zile. După examinarea demersului, instanța de judecată i-a dat curs și a dispus plasarea în arest a bărbatului. În acest sens, principalul temei pentru aplicarea arestului a servit faptul că bărbatul nu se află la prima abatere: acesta a mai fost condamnat pentru că a sustras mijloace de transport, iar faptele incriminate în acest dosar au fost comise în termenul de probă pentru ispășirea pedepsei în dosarul precedent.

Conform învinuirii, persoanei arestate i se incriminează infracțiunile prevăzute de articolele 46 și 248, alineat (5), litera b) din Codul penal – contrabanda comisă de un grup criminal organizat. În cazul în care va fi acumulat întreg probatoriul necesar și dosarul va fi trimis în judecată, bărbatul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la trei la zece ani, iar bunurile care constituie obiectul infracțiunii – cele patru autoturisme –  urmează a fi supuse confiscării speciale, anunță Procuratura Generală.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus