Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-05-21/legea-privind-achizi-iile-in-sectoarele-energeticii-apei-transporturilor-i-serviciilor-po-tale-votat-63706.html
Data: May 21, 2020 (23:18)

Legea privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale, votată în lectura finală

Legea privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale a fost votată de deputați în lectura finală. Actul legislativ reglementează procedurile de atribuire a contractelor de achiziție sectoriale, aplicate de către autoritățile care își desfășoară activitatea în sectoarele respective. Proiectul are drept scop armonizarea legislației naționale în domeniu la rigorile europene.

În ceea ce privește gazele și energia termică, Legea privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale se va aplica la activități precum producerea, distribuirea și furnizarea energiei termice sau a gazelor.

În domeniul energiei electrice legea se va aplica pentru producerea, operarea pieței, transportul, conducerea centralizată a sistemului electroenergetic, distribuția și furnizarea energiei electrice în contextul obligației de serviciu public.

Sfera de aplicare a legii va include și furnizarea serviciilor publice de alimentare cu apă potabilă, de alimentare cu apă tehnologică de canalizare și de epurare a apelor uzate în legătură cu producerea, transportarea sau distribuția apei, etc.

Un alt domeniu ține de punerea la dispoziție sau exploatarea rețelelor destinate furnizării unui serviciu public în domeniul transportului feroviar, prin sisteme automate, troleibuz, autobus sau pe cablu.

Totodată, noua lege se va aplica și asupra activităților care țin de punerea la dispoziție a serviciilor poștale și a altor servicii furnizate de o autoritate care prestează și servicii poștale.

Elaborarea proiectului face parte din angajamentele asumate de Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.