Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-05-21/examenele-na-ionale-de-absolvire-a-programelor-de-studii-in-inva-am-ntul-general-sesiunea-2020-sunt--63698.html
Data: May 21, 2020 (23:02)

Examenele naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea 2020, sunt anulate

Parlamentul Republicii Moldova a susținut, astăzi, proiectul de lege înaintat de Guvern cu scopul de a preveni riscul de îmbolnăvire cu ”COVID-19” și asigura securitatea, protecția vieții și sănătății absolvenților.

Pentru elevii care finalizează clasa a IX-a și, respectiv, clasa a XII-a vor fi eliberate certificate de studii gimnaziale, respectiv, diplome de bacalaureat cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea notelor pentru probele de examen în baza notelor obținute pe parcursul claselor VII-IX sau pe parcursul claselor de liceu. Notele pentru probele de examen reprezintă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale obținute de elevi pe parcursul claselor VII-IX, respectiv a claselor X-XII la disciplinele respective.

Elevii din clasele a IX-a, a XII-a care nu reușesc să finalizeze acest an de studii cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), precum și restanțierii din anii precedenți vor putea susține examenul în următoarea sesiune, în funcție de evoluția situației pandemice și în condițiile stabilite de Ministerul educației, culturii și cercetării.

Ministrul Igor Șarov a menționat că prezentul proiect are la bază axioma conturată în ultima perioadă că, în toate acțiunile sistemului educațional, urmează să aibă prioritate sănătatea copiilor și a cadrelor didactice și anume – evitarea contaminării cu coronavirus.

”Însăși opțiunea privind anularea probelor de examen a constituit ultima soluție analizată, iar propunerea acesteia a fost determinată urmare a excluderii celorlalte opțiuni”, a conchis ministrul.

Legea privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020, va intra în vigoare odată cu publicarea acesteia în ”Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.