Trimite e-mail | Printeaza
Social
21.05.2020

Agențiile de turism au obținut timp suplimentar pentru onorarea obligațiunilor față de clienți

Agențiile de turism au obținut timp suplimentar pentru onorarea obligațiunilor față de clienți

Parlamentul a aprobat un proiect de lege care prevede extinderea, de la 14 la 540 de zile, a termenului de restituire a plăților pentru pachetele turistice, în cazul rezoluțiunii contractelor înainte de începerea călătoriei.

Măsura propusă va oferi agenților economici din sectorul turismului emițător, afectați de criza COVID-29, posibilitatea de a-și onora obligațiile contractuale, inclusiv de restituire a plăților pentru clienții care au solicitat sau vor solicita acest fapt. Aceasta urmează a fi aplicată doar pentru contractele încheiate în perioada octombrie 2019 - 17 martie 2020 când a fost instituită starea de urgență.

Proiectul a fost elaborat în urma propunerilor înaintate de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) în legătură cu numeroase cereri de anulare a pachetelor turistice. În același timp, partenerii externi ai companiilor turistice autohtone refuză să le restituie plățile încasate într-un termen mai mic de 540 de zile. În aceste condiții agențiile de turism din Moldova se află în situația obiectivă de imposibilitate de a restitui banii solicitanților în termenul prevăzut de legislația națională și riscă să fie angrenați în numeroase litigii în instanțe.

În octombrie 2019 - martie 2020, companiile de turism locale au avut încasări pentru pachete turistice achitate parțial sau complet pentru cca 25 mii de clienți, în valoare de aproape 5 milioane de Euro. Totodată, transferurile externe realizate de către companiile turistice în aceeași perioadă pentru aceste pachete turistice au depășit suma de 6 milioane de Euro, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus