Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.05.2020

Ion Chicu a participat la ședința ordinară cu Președintele țării și Președintele Parlamentului

Ion Chicu a participat la ședința ordinară cu Președintele țării și Președintele Parlamentului

Prim-ministrul Chicu a participat la ședința cu Președintele țării, Igor Dodon și Președintele Legislativului, Zinaida Greceanîi. Oficialii au discutat evoluția situației epidemiologice, efectele economice ale restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii epidemiei, seceta hidrgologică și evoluția în agricultură, și au decis asupra unor acțiuni.

Ion Chicu a susținut un briefing unde a vorbit despre încheierea stării de urgență, instituită de Parlament. În 60 de zile autoritățile au întreprins mai multe acțiuni menite să combată epidemia, care au implicat cooperarea între mai multe instituții publice.  A fost menționată activitatea medicilor și lucrătorilor medicali, a autorităților publice locale și a fost apreciat suportul donatorilor. Premierul a vorbit aparte despre ajutorul oferit de Guvernul României și a mulțumit misiunii medicilor români.

Situația epidemiologică va fi administrată, în continuare, de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică care a emis un șir de decizii despre reluarea unor activități economice, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Prim-ministrul a informat că în ședința de astăzi a Guvernului va fi aprobat un set de măsuri de susținere a agenților economici, cetățenilor și personalului implicat în administrarea situației epidemiologice, precum oferirea în continuare a indemnizației de 16 mii de lei celor infectați la locul de muncă.

Ion Chicu a anunțat că va fi depusă adresarea pentru declanșarea procedurii de insolvabilitate a  concesionarului Aeroportului Internațional Chișinău „Avia Invest” SRL din cauza datoriei companiei față de stat în valoare de peste 22 milioane lei. Insolvabilitatea companiei este motiv întemeiat pentru rezilierea contractului cu concesionarul AIC.

„Săptămâna aceasta vor avea loc ședințele în plen. Sperăm că vor fi aprobate legile prioritare, mă refer și la legile care țin de tranșa a II a asistenței macro-financiare, sunt două legi, achizițiile publice de utilități și legea privind sancțiunile pentru spălarea banilor. Adoptarea acestor legi va însemna îndeplinirea condiționalităților tehnice și RM va putea primi suportul macro-financiar de la UE”, a spus premierul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus