Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.05.2020

Prim-ministrul a participat la Întâlnirea Extraordinară virtuală a Șefilor de Guverne a Inițiativei Central Europene

Prim-ministrul a participat la Întâlnirea Extraordinară virtuală a Șefilor de Guverne a Inițiativei Central Europene

Prim-ministrul Ion Chicu a participat la Întâlnirea Extraordinară virtuală a Șefilor de Guverne a Inițiativei Central Europene pentru administrarea urgenței generate de epidemia COVID-19.

Pe lângă reprezentanții guvernelor, la ședință au participat Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Várhelyi, Directorul Regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, și Președintele BERD, Suma Chakrabarti.

Epidemia COVID-19 a fost calificată drept o provocare fără precedent pentru toată lumea și definită ca urgență de sănătate publică, care generează o criză economică, socială și umanitară. A fost confirmată necesitatea întreprinderii unor măsuri urgente, hotărâte și comprehensive pentru a reuși combaterea epidemiei.

Participanții au susținut că cele mai eficiente abordări în combaterea epidemiei sunt cooperarea, încrederea reciprocă și solidaritatea. A fost salutată mobilizarea și realocarea a 7 miliarde de euro prin intermediul a diverse instrumente UE pentru a sprijini Balcanii de Vest și țările Parteneriatului Estic pentru a administra nevoile urgente pe domeniile sănătate și asistență umanitară, și pentru a atenua efectele economice ale epidemiei.

Inițiativa Central Europeană este cel mai important forum de cooperare regională în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est și numără 18 state membre. Republica Moldova a devenit membru ICE cu drepturi depline în 1996. Sediul ICE este în orașul Triest, Italia, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus