Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.05.2020

Prim-ministrul a convocat o ședință dedicată subiectului plasării eurobondului

Prim-ministrul a convocat o ședință dedicată subiectului plasării eurobondului

Prim-ministrul Chicu a convocat o ședință dedicată examinării procesului de plasare de către Republica Moldova a eurobondului. Au fost examinate etapele necesare de parcurs și prevederile cadrului legal național care reglementează fiecare din etape.

Ministerul Finanțelor discută cu companiile specializate în aprecierea ratingului de credit pentru țară pentru a clarifica condițiile de contractare. Au fost examinate căile urmate în plasarea eurobondului de către Armenia și Serbia și notate soluțiile identificate de aceste state în contractarea companiilor de consultanță și pregătirea proiectelor.

Serbia este cel mai recent caz de plasare a eurobondului în rezultatul căruia țara a plasat bonduri în valoare de 2 miliarde de euro, cu o durată de 7 ani la dobânda de 3,375% anual.

Ion Chicu a dispus să fie colectate proiectele de importanță națională de la toate autoritățile centrale, să fie examinate și evaluate valoarea și prioritatea lor. Setul de proiecte va fi discutat cu experții naționali din domeniu pentru a determina o prioritizare maximal rațională. Printre priorități sunt construcția și reabilitarea drumurilor, construcția sistemelor de apeducte și canalizare, investițiile în stațiile de irigare, investițiile în transportul public și obiecte de infrastructură socială.

“Obiectivul emiterii eurobondului este modernizarea și industrializarea țării. Avem nevoie de resurse pentru a impulsiona procesul de creștere a nivelului de viață și de a crea locuri de muncă stabile și bine plătite în raioanele țării”, a spus Ion Chicu.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus