Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.05.2020

Măsuri de susținere a mediului de afaceri în contextul pandemiei COVID-19, prezentate agenților economici

Măsuri de susținere a mediului de afaceri în contextul pandemiei COVID-19, prezentate agenților economici

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc a participat la dialogul online organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova cu genericul: ”Măsuri de susținere a mediului de afaceri în contextul pandemiei COVID-19 - facilități fiscale”.

Potrivit Secretarului de stat, aceste dialoguri sunt importante pentru aducerea la cunoștința agenților economici a măsurilor de susținere de care pot beneficia, precum și pentru a face un schimb de informații privind situația din economia națională: „Este important ca autoritățile să aibă o comunicare permanentă cu mediul de afaceri”.

În context, Dorel Noroc a menționat că, pe parcursul lunilor martie-aprilie au fost aprobate un șir de măsuri pentru susținerea agenților economici, cum ar fi amânarea achitării taxelor și impozitelor pe anumite domenii, programe de susținere directă a mediului de afaceri: subvenționarea salariilor angajaților care s-au aflat în șomaj tehnic sau staționare, subvenționarea dobânzilor și programul de rambursare a TVA, precum și alte măsuri de perfecționare a legislației fiscale și vamale.

Astfel, toți agenții economici salariații cărora au plecat în șomaj tehnic sau regim de staționare în perioada stării de urgență, pentru achitările care au loc sub acest regim impozitele urmează să fie rambursate printr-o subvenție.  În cazul în care agenții economici și-au sistat activitatea urmare a Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, mărimea subvenției va constituie 100% din impozitele salariale achitate, iar pentru ceilalți agenți economici – 60 la sută din mărimea impozetelor salariale achitate. În acest sens, în bugetul de stat au fost prevăzute mijloace financiare în valoare de 300 milioane lei.

Referindu-se la programul de subvenționare a dobânzilor, dl Dorel Noroc a comunicat că, în termen de până la 15 mai curent urmează să fie aprobat ordinul Ministerului Finanțelor care va descrie procedura de acordare a subvențiilor respective: „Orice credit care a fost contractat de către întreprinderi începând cu 1 mai 2020, dobânda acestuia este eligibilă de a fi subvenționată. Suma dobânzii maxime care se subvenționează constituie 8,76 la sută în monedă națională și 4,4% în valută străină. Pentru implementarea acestui program au fost prevăzute mijloace financiare în sumă de 90 milioane lei”.

Potrivit Ministerului Finanțelor, un alt program de susține a mediului de afaceri este rambursarea taxei pe valoare adăugată: ”Acest program se referă la acei agenți economici care înregistrează sume de TVA destinate pentru perioada ulterioară. A fost prevăzut un mecanims pentru a fi rambursat acest TVA, ceea ce înseamnă că va spori lichiditatea de mijloace financiare pentru companiile respective. Urmează a fi aprobat Regulamentul prin ordinul Ministerului Finanțelor, care va stabili toți parametrii și procedura de solicitare a rambursării taxei pe valoare adăugată. Din peste 26 mii agenți economici, 10 mii dintre aceștia, în decembrie 2019, au înregistrat sume TVA pentru perioada ulterioară. Dacă continuă și după 1 mai să înregistreze aceste sume, agenții economici respectivi vor avea dreptul să solicite rambursarea TVA”, a adăugat Secretarul de stat.

De asemenea, Dorel Noroc a informat că, agenții economici care au fost solidari în combaterea infecției COVID-19 și au făcut donații, fie pe conturile trezoreriale deschise de Ministerul Finanțelor, inclusiv și cele deschise de către autoritățile locale, sau către instituțiile medico-sanitare publice, inclusiv sub formă de bunuri materiale, toate aceste donații vor fi permise spre deducere în anul 2020.

La final, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea a mulțumit Ministerului Finanțelor pentru deschiderea manifestată față de reprezentanții mediului de afaceri, apreciind discuția drept foarte interesantă și utilă pentru o înțelegere mai bună a măsurilor de susținere a agenților economice promovate de Guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus