Trimite e-mail | Printeaza
Social
12.05.2020

Patentarii și unele categorii de persoane fizice pot ridica ajutorul unic de şomaj

Pentru 10658 deținători de patentă de întreprinzător, precum și persoane fizice care desfășoară activități conform capitolelor 102 și 103 din Titlul II al Codului fiscal nr. 1163/1997, Casa Naţională de Asigurări Sociale a transferat mijloace băneşti pentru plata ajutorul de şomaj unic în marime de 29,7 mln lei.

Conform  Dispoziţiei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova nr. 25 din 5 mai 2020, ajutorul de şomaj unic se plăteşte de către Casa Naţională de Asigurări Sociale, prin intermediul prestatorilor de servicii de plată. In cazul în care beneficiarul nu a desemnat prestatorul de servicii de plată, plata ajutorului de şomaj unic se transferă la oficiul poştal.

Atragem atenţia patentarilor, care sunt şi beneficiari de pensii sau alocatii sociale şi care primesc aceste prestaţii prin intermediul instituțiilor bancare.  Ajutorul unic de somaj va fi transferat la cardul bancar.

De ajutorul de şomaj unic în cuantum de  2775 lei vor beneficia patentarii, precum și persoanele fizice care desfășoară activități conform capitolelor 102 și 103 din Titlul II al Codului fiscal nr. 1163/1997, la data declarării stării de urgență și care în luna martie, curent, nu au realizat venit asigurat. Listele beneficiarilor de ajutor de șomaj unic, întocmite de către Serviciul Fiscal de Stat, au fost transmise Casei Naţionale de Asigurări Sociale.

Precizăm că, persoanele fizice care desfăşoară activităţi conform capitolului 102 din Titlul II al Codului fiscal sunt persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul (cu excepţia mărfurilor supuse accizelor); persoanele fizice care desfăşoară activităţi conform capitolului 103 din Titlul II al Codului fiscal  sunt  persoanele fizice care desfăşoară activităţi în domeniul achiziţiilor de produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau de obiecte ale regnului vegetal.

Pentru a ridica sumele cuvenite, beneficiarii pot să se adreseze la instituțiile bancare sau la orice oficiu poştal cu buletinul de identitate. Sumele nesolicitate de către destinatari vor fi restituite lunar de către prestatorii de servicii de plată pe contul CNAS, fiind incluse spre plată în luna imediat următoare a lunii de gestiune.

Ajutorul de şomaj unic se achită până la 30 iunie, curent.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus