Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.05.2020

Republica Moldova preia din Uniunea Europeană cele mai bune practici în domeniul infrastructurii calității

Republica Moldova preia din Uniunea Europeană cele mai bune practici în domeniul infrastructurii calității

„Suport pentru cadrul infrastructurii calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”, este un proiect demarat în septembrie 2017 și conceput pentru a accelera preluarea oportunităților oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), semnat în anul 2014, care oferă un potențial mai mare de export pe piețele UE prin regimuri tarifare relaxate.

Proiectul Infrastructura Calității s-a axat pe două direcții principale: instituțională și beneficiar final/operator economic. La nivel instituțional, experții internaționali au lucrat cu reprezentanți ai Ministerului, oferind expertiza necesară în vederea ajustării legislației și reglementărilor naționale la directivele UE.

Au fost organizate peste 70 de ateliere de consolidare a capacităților, susținute de specialiști internaționali în diferite domenii ale sistemelor și practicilor UE: acestea au implicat aproape 1000 de participanți, inclusiv din cadrul agențiilor și instituțiilor din subordinea MEI - MOLDAC, INM, ISM și APCSP, AST.

Unul din rezultatele esențiale a fost menținerea statutului MOLDAC ca membru EA/BLA. Calitatea de membru a EA/BLA asigură conceptul de „o dată acreditat, peste tot acceptat”, acest lucru a situat Centrul Național de Acreditara pe poziție de egalitate cu toate organismele de acreditare ale statelor membre ale UE. Un alt rezultat major este aderarea INM la EURAMET, care asigură o infrastructură de măsurare integrată în toată Europa. Aceste două repere sunt o dovadă clară a progresului pe care țara noastră îl realizează în vederea integrării europene.

La nivel de beneficiar final, experții internaționali au colaborat cu MEI, ODIMM, Camera de Comerț și Industrie și Asociația Businesului European pentru elaborarea și livrarea unui program inovator de consultanță pentru peste 100 de IMM-uri din Republica Moldova.

Potrivit MEI, programul presupune îmbunătățirea practicilor de afaceri și a oportunităților de export în contextul DCFTA și s-a bazat pe un sondaj de diagnosticare a nevoilor companiilor. Au fost organizate 90 de ateliere de lucru în 4 locații diferite, care au acoperit 16 subiecte selectate de companii ca fiind cele mai relevante, iar ulterior au fost oferite aproximativ 1000 de zile de consultanță tet-a-tet cu companii care au prezentat cel mai mare nivel de interes și potențial de dezvoltare.

Sergiu Railean menționează că ministerul apreciază suportul acordat de Uniunea Europeană, care a generat progrese reale în aspirațiile Republicii Moldovei către integrarea europeană: „Acest parteneriat este cu certitudine unul benefic și un element cheie pentru preluarea celor mai bune practici ale UE și integrarea acestora în Republica Moldova”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus