Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
06.05.2020

Tinerii care au împlinit 18 ani ar putea deveni ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat

Tinerii care au împlinit 18 ani ar putea deveni ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat

Parlamentul urmează să modifice Legea cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat. Comisia juridică, numiri și imunități, convocată, astăzi, în ședință on-line, a avizat un proiect de modificare a legislației.

Legea va defini expres categoria demnitarilor Republicii Moldova care vor beneficia de protecție de stat. Este vorba de Preşedintele Republicii Moldova, Preşedintele Parlamentului, Prim-ministrul, ex-Preşedintele Republicii Moldova pe o perioadă de patru ani, ex-Preşedintele Parlamentului şi ex-Prim-ministrul pe o perioadă de un an, în cazul în care ex-demnitarii au deţinut funcţiile respective cel puţin un an de zile.

Legislația va fi completată la capitolul referitor la drepturile SPPS. Instituția va putea să solicite autorizarea introducerii armelor și muniţiilor de către personalul serviciilor omoloage de peste hotare, care asigură securitatea demnitarilor străini aflaţi în vizită în țara noastră; să autorizeze utilizarea spaţiului aerian de către aeronavele fără pilot, care execută zboruri de aerofotografiere şi filmare  la sediile de lucru, reşedinţele, precum şi la locaţiile unde se desfăşoară misiuni de protecţie; să intervină pentru prevenirea şi contracararea acţiunilor de natură să pună în pericol viaţa, integritatea fizică, sănătatea și libertatea de acţiune ale persoanelor beneficiare de protecție de stat; să întreprindă măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale, profilactice şi terapeutice a persoanelor beneficiare de protecție de stat.

Vor fi modificate și condițiile de încadrare a colaboratorilor SPPS. Astfel, vor putea fi angajați în SPPS tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, prevederile actuale stabilesc vârsta este de 21 de ani. Totodată, ofiţerii de protecţie vor putea fi detaşaţi în organizaţii internaţionale şi autorităţi ale administraţiei publice pentru executarea unor funcţii în interesul statului.

Ofițerii SPPS nu vor avea dreptul să desfăşoare alte activităţi remunerate, cu excepţia activităţilor ştiinţifice, didactice, de cercetare, de inovare şi de creaţie.

”Aprobarea şi punerea în aplicare a noilor prevederi legislative vor plasa la un nivel calitativ mai ridicat misiunile de protecţie realizate de către SPPS, lichidând, totodată, imperfecţiunile şi carenţele din actuala legislaţie”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Proiectul a fost elaborat de către Serviciul de Protecție și Pază de Stat, în contextul procesului de reformă a instituţiilor statului responsabile de securitatea şi apărarea naţională.

Inițiativa urmează a fi discutată în comisia parlamentară de profil, iar, ulterior, dezbătută în plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus