Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.05.2020

COVID-19: Consiliul dă undă verde unui pachet de asistență în valoare de 3 miliarde EUR pentru sprijinirea țărilor învecinate

COVID-19: Consiliul dă undă verde unui pachet de asistență în valoare de 3 miliarde EUR pentru sprijinirea țărilor învecinate

Ambasadorii la UE au aprobat astăzi o propunere a Comisiei de a furniza asistență macrofinanciară în valoare de până la 3 miliarde EUR pentru zece parteneri vizați de politica de extindere și de vecinătate, pentru a-i ajuta să facă față consecințelor economice ale pandemiei de COVID-19.

Asistența financiară va fi acordată sub formă de împrumuturi în condiții foarte avantajoase și va fi alocată după cum urmează:

Albania: 180 de milioane EUR
Bosnia și Herțegovina: 250 de milioane EUR
Georgia: 150 de milioane EUR
Iordania: 200 de milioane EUR
Kosovo: 100 de milioane EUR
Moldova: 100 de milioane EUR
Muntenegru: 60 de milioane EUR
Macedonia de Nord: 160 de milioane EUR
Tunisia: 600 de milioane EUR
Ucraina: 1200 de milioane EUR.

Asistența UE va ajuta acești parteneri să își acopere nevoile imediate de finanțare, care au crescut ca urmare a pandemiei de COVID-19. Alături de sprijinul din partea Fondului Monetar Internațional, fondurile vor contribui la consolidarea stabilității macroeconomice și la crearea unei marje care să permită alocarea de resurse pentru protejarea cetățenilor și pentru atenuarea consecințelor socioeconomice negative ale pandemiei cauzate de coronavirus.

Fondurile vor fi disponibile timp de douăsprezece luni și vor fi vărsate în două tranșe. Împrumuturile au o scadență medie de maximum 15 ani. Asistența va face obiectul unui memorandum de înțelegere (MoU), asupra căruia urmează să se convină între fiecare dintre parteneri și Comisie.

Textul va trebui să fie adoptat de Parlamentul European înainte de a putea intra în vigoare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus