Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-05-02/studen-ii-de-la-it-pot-acumula-cuno-tin-ele-i-i-i-pot-dezvolta-competen-ele-solicitate-de-pe-pia-a-m-63558.html
Data: May 2, 2020 (12:44)

Studenții de la IT pot acumula cunoștințele și își pot dezvolta competențele solicitate de pe piața muncii, grație unei inițiative-pilot lansate în cadrul Proiectului TEKWILL

Unele dintre cele mai recunoscute programe internaționale de studii în domeniul IT, elaborate de Oracle University, vor fi disponibile gratuit pentru studenții și profesori din instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Inițiativa are ca scop formarea forței de muncă necesară domeniului și este implementată prin intermediul  universităților din Republica Moldova. Propunerea adresată tinerilor este lansată cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC TEKWILL”.

Astfel, 200 studenții și profesorii vor avea ocazia să studieze limbajele de programare Java sau SQL Fundamentals, și să acceseze resurse educaționale recunoscute la nivel global. Acest lucru va fi posibil, în baza unor ekit-uri și vouchere oferite de către Oracle University, care permit accesul gratuit la cursurile online.

Prin urmare, până pe 15 mai 2020, cadrele didactice interesate sunt invitate să completeze formularul de acces. Profesorii selectați vor fi instruiți de către specialiști de top ai proiectului pe perioada de vară, iar ulterior, vor fi invitați să predea cursurile alese în instituțiile pe care le reprezintă.

Studenții care doresc să beneficieze de o bursă sunt invitați să completeze formularul de înregistrare,  până la data de 15 iunie 2020. Procesul de selecție a studenților va avea loc pe parcursul lunii iulie, astfel încât din septembrie să înceapă cursurile în instituțiile din care fac parte.

Pe parcursul a 3 luni tinerii vor studia intensiv conținuturile propuse în cadrul orelor universitare și vor însuși cunoștințele relevante pentru a susține cu succes examenul de certificare OCA (Oracle Certified Associate). Studenții vor avea acces la întregul conținut autorizat de Oracle Workforce Development Program pentru cursul Java Fundamentals: lecții teoretice și practice,  quizzes, proiecte de echipă etc. Recunoscută la nivel internațional, certificarea Oracle confirmă cunoștințele asimilate și competențele dezvoltate, constituind un avantaj important în procesul de angajare și afirmare profesională.
Proiectul-pilot este parte a programului Tekwill Ambassadors Program, ediția „Scholarships”, o inițiativă prin care programele și oportunitățile de dezvoltare vin mai aproape de toți cei interesați și le oferă susținerea dar și resursele necesare pentru a atinge performanța în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Inițiativa a fost posibilă grație colaborării dintre Oracle University și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, a cărei scop este asigurarea accesului actualilor și viitorilor specialiști TIC din Moldova la cele mai relevante cursuri de instruire și oportunități de certificare internațională.