Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.04.2020

Pentru prima dată în țara noastră a fost elaborat un Ghid practic privind crearea și funcționarea Grupurilor de producători

Pentru prima dată în țara noastră a fost elaborat un Ghid practic privind crearea și funcționarea Grupurilor de producători

În vederea stimulării constituirii și funcționării grupurilor de producători agricoli, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) a elaborat Ghidul practic ”De la primii pași la profitabilitate și creștere”.

Ghidul constituie un îndrumar pentru producătorii agricoli în procesul de constituire și funcționare a grupului de producători, în obținerea performanțelor în afaceri și sporirea veniturilor din vânzări. 

Totodată, publicația reprezintă o sursă utilă de informații pentru specialiștii în dezvoltarea afacerilor, furnizorii serviciilor de extensiune și specialiști din cadrul instituțiilor guvernamentale și non-guvernamentale.

Ghidul prezintă principalele etape de creare a grupurilor de producători (GdP), suportul financiar oferit de stat pentru GdP, particularitățile managementului financiar, impozitării și politicilor contabile în gestionarea GdP, tipurile de activități de promovare a producției și multe alte aspecte specifice activității acestor entități. Informația prezentată se bazează pe experiența Proiectului MAC-P, cu sprijinul căruia în perioada 2013-2020 au fost înregistrate peste 60 de grupuri de producători.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, asocierea în grupuri de producători este o practică răspândită în țările europene cu agricultură dezvoltată, ce permite producătorilor, mai ales celor mici, să-și comercializeze mai eficient producția și să obțină un profit mai mare în rezultatul optimizării cheltuielilor. Anume prin asociere agricultorii reușesc să-și organizeze mai bine activitatea de achiziționare în comun a inputurilor agricole, marketingul, depozitarea și procesarea. De asemenea, grupurile de producători beneficiază de avantajele financiare oferite de stat prin intermediul programelor de subvenționare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus