Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-04-29/potrivit-open-budget-survey-2019-republica-moldova-bate-pasul-pe-loc-la-capitolul-transparen-ei-buge-63543.html
Data: Apr 29, 2020 (21:56)

Potrivit Open Budget Survey 2019, Republica Moldova bate pasul pe loc la capitolul transparenței bugetare

Pe fundalul pandemiei globale, guvernele din întreaga lume sunt forțate să-și mărească cheltuielile bugetare ca răspuns la criza creată de noul tip de coronavirus, iar Republica Moldova nu este o excepție. În acest context, rezultatele Sondajului Bugetului Deschis (Open Budget Survey) publicate astăzi atestă motive de îngrijorare: patru din cinci țări incluse în evaluare nu reușesc să asigure pragul minim al transparenței și supravegherii bugetare, în conformitate cu standardele internaționale.

Guverne incluse în sondaj rămân restante la publicarea celor 8 documente bugetare cheie, care explică deciziile politicii bugetare și rezultatele acesteia. O treime din cele opt documente bugetare pe care guvernele ar trebui să le publice, nu sunt disponibile pentru accesare, se arată în noul raport.

Deși studiul a fost finalizat chiar înainte de începerea pandemiei, acesta oferă o imagine obiectivă a practicilor guvernamentale din 117 țări cu privire la deschiderea datelor bugetare, oportunitățile de implicare ale cetățenilor în ciclul bugetar, dar și sistemul de control.

În ceea ce privește rezultatele Republicii Moldova, noul clasament arată că la capitolul transparenței bugetare, Republica Moldova înregistrează scorul de 57 de puncte din 100, un scor apropiat de evaluarea din anul 2017, în care au fost înregistrate 58 de puncte din total. Rezultatul indică o dezvăluire limitată a informației privind documentele bugetare și plasează Republica Moldova pe locul 39 din 117 țări care au fost incluse în evaluare, alături de țări ca Ungaria, Republica Cehă și Slovacia. Spre deosebire de evaluarea din 2017, OBS 2019 atestă o creștere a gradului de detaliere a documentelor bugetare, în special, a rapoartelor anuale, cu toate acestea autoritățile rămân restante la elaborarea și publicarea rapoartelor la mijloc de an, dar și la capitolul disciplinei bugetare.

În studiu se mai arată că Moldova înregistrează un nivel de supraveghere efectuat de Parlament și Curtea de Conturi de 67 de puncte din 100. Similar țărilor din regiune ca Bulgaria și Croația, dar semnificativ mai mic decât  Ucraina, care a înregistrat 87 de puncte la acest capitol.

La capitolul participării, Republica Moldova a înregistrat un trend descendent față de evaluarea din acum 2 ani, de la 7 puncte la 4 puncte, ceea ce înseamnă că guvernul nu reușește să implice cetățenii în procesul de elaborare a bugetului. Raportul mai atestă că deși implicarea cetățenilor în procesul bugetar este unul dintre pilonii bunei guvernări, puține sunt țările care reușesc să implice cetățenii pe durata întregului proces bugetar, din lipsa unor mecanisme de participare, media globală la acest capitol înregistrând 14 puncte din 100. Scorul înregistrat de Republica Moldova, indică o apropiere de țările din vecinătate ca România și Ungaria.

Deși clasamentul relevă că doar 31 de țări din 117 incluse în evaluare au un nivel suficient de transparență bugetară, progrese rapide sunt posibile, atunci când guvernele se angajează în deschiderea datelor bugetare. Guatemala, Indonezia, Republica Kârgâză și Ucraina sunt doar câteva exemple.

Open Budget Survey este o cercetare bienală, în cadrul căreia este evaluat  nivelul de transparență bugetară a peste 100 de țări din lume prin prisma celor mai bune practici acceptate la nivel internațional. Aflat la cea de-a șaptea ediție a sa, sondajul din acest an prezintă Indicele de Transparență Bugetară, puterea de supraveghere a procesului bugetar de către Curtea de Conturi și Parlament, dar și nivelul de participare a cetățenilor din cele 117 țări de pe mapamond incluse în sondaj. Republica Moldova participă oficial în cadrul Open Budget Survey din anul 2017. Expert-Grup