Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-04-22/peste-15000-de-ceta-eni-au-revenit-in-ara-intro-singura-luna-cu-ajutorul-misiunilor-diplomatice-ale--63465.html
Data: Apr 22, 2020 (20:51)

Peste 15000 de cetățeni au revenit în țară, într-o singură lună, cu ajutorul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Oleg Ţulea, a prezentat în cadrul unui briefing de presă, ultimele informaţii referitoare la repatrierea cetăţenilor moldoveni, dar şi asistenţa financiară acordată Republicii Moldova în contextul luptei împotriva pandemiei de COVID 19.

Ministrul a declarat că, grație eforturilor diplomaților Republicii Moldova, a  Guvernului, precum şi a sprijinului partenerilor externi, în aproximativ o lună s-a reuşit organizarea a 130 de misiuni de repatriere, dintre care 40  pe cale aeriană și 90 pe cale terestră.  În rezultat,  15 324 de cetățeni ai Republicii Moldova au ajuns, în siguranță, acasă.

MAEIE și misiunile diplomatice se vor ocupa de repatrierea cetățenilor și în următoarele săptămâni.

Conform deciziei nr. 18 din 15 aprilie a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, astăzi va fi operată o cursă charter Londra -Chișinău, iar mâine, pe Aeroportul Internaţional Chişinău vor ateriza două aeronave - una din Milano și alta din Moscova. Pentru data de 24 aprilie vor fi operate alte două curse aeriene de repatriere din Franța, mai exact - din Paris și Nice, iar pe 25 aprilie – încă două curse – una îi va repatria pe cetățenii noștri din Moscova și alta din Barcelona. Pentru săptămâna viitoare sunt programate curse charter din Londra, Paris, Roma, Milano, Moscova, Istanbul și Dublin.

De asemenea, ministrul Oleg Țulea a menționat activitatea MAEIE în susținerea eforturilor Guvernului Republicii Moldova în mobilizarea asistenței externe pentru lupta împotriva pandemiei cu noul coronavirus. La această etapă, Republica Moldova a beneficiat de asistenţă din partea mai multor state: China, Coreea, Elveția, Federația Rusă, Franța, Japonia, România, SUA, Turcia, Uniunea Europeană, ONU, iar alte ţări precum Cehia, Polonia și Suedia și-au exprimat intenția de a ne susține.

Din rândul acțiunilor imediate pot fi menționate, în special, eforturile pentru realocarea fondurilor din programele curente implementate de către Uniunea Europeană în Republica Moldova, în valoare de aproximativ 87 de milioane euro.

Ministrul Oleg Țulea a reiterat faptul că, orice suport care vine din afara țării pentru a ajuta Republica Moldova să gestioneze eficient pandemia de coronavirus, pentru a ajuta sistemul medical și pentru a contribui la înlăturarea consecințelor pandemiei asupra economiei - este extrem de important, și toți cei care susțin Moldova merită gratitudinea țării noastre.