Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-04-22/fmi-va-acorda-republicii-moldova-un-imprumut-in-suma-de-circa-234-milioane-de-dolari-63478.html
Data: Apr 22, 2020 (21:42)

FMI va acorda Republicii Moldova un împrumut în sumă de circa 234 milioane de dolari

Comisia economie, buget și finanțe va propune plenului Parlamentului ratificarea Acordului Guvernului Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional referitor la un împrumut de urgență. Proiectul privind ratificarea Acordului a fost susținut de comisie în unanimitate, pentru două lecturi, în cadrul ședinței de astăzi.

Împrumutul are două componente și este în sumă de circa 234 milioane de dolari. Banii vor fi utilizați pentru finanțarea deficitului bugetului de stat.

Totodată, prin intermediul instrumentului de finanțare rapidă, Republica Moldova va atrage un împrumut de circa 156 milioane de dolari. Dobânda este de 1,5%, cu o perioadă de grație de 3 ani și 3 luni și o perioadă de rambursare de 1 an și 9 luni. Maturitatea împrumutului este de 5 ani. Suplimentar, Republica Moldova va achita un comision unic de 0,5% din sumă.

Prin intermediul mecanismului de creditare rapidă, țara noastră va accesa un împrumut de la FMI de circa 78 milioane de dolari. Dobânda este de 0%, cu o perioadă de grație de 5 ani și 6 luni. Maturitatea împrumutului este de 10 ani.
Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.

Ministerul Economiei și Infrastructurii a revizuit prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anul 2020, având în vedere impactul pandemiei COVID-19 asupra economiei naționale. Conform informației actualizate, pentru anul curent, în Republica Moldova a fost prognozată o descreștere a PIB-ului cu 3%, a exporturilor – cu 3,8%, a importurilor – cu 7,6%. Suma deficitului bugetar se estimează la 7,63% din PIB față de 3,25% estimat inițial, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.