Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.04.2020

Prim-ministrul Chicu a condus ședința on-line a Guvernului

Prim-ministrul Chicu a condus ședința on-line a Guvernului

Ion Chicu a vorbit despre necesitatea de a găsi soluții pentru realitățile economice noi generate de restricțiile impuse de gestionarea situației epidemiologice. Pandemia a generat o criză economică globală. După estimările inițiale criza economică națională, amplificată de criza economică globală, va genera un deficit bugetar de cca 16,2 miliarde lei.

Guvernul a identificat modalități de finanțare a deficitului bugetar, pentru a asigura funcționalitatea sistemului public și respectarea angajamentelor sociale.

Viceprim-ministrul Pușcuța a prezentat pentru aprobare proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de credit între Guvernul RM și Guvernul Federației Ruse în valoare de 200 milioane euro la o dobândă de 2%. Creditul este oferit pentru 10 ani. Debursarea va avea loc în două tranșe: 100 milioane euro vor fi transferate în termen de 30 de zile din data ratificării Acordului de credit, alte 100 milioane euro vor fi transferate la cererea Guvernului RM până la 31 Octombrie 2020.

Dobânda de 2% în euro este una din cele mai reduse în contextul altor instrumente de creditare în această valută în circumstanțele actuale. Creditul poate fi rambursat anticipat fără costuri suplimentare pentru RM.

Serghei Pușcuța a prezentat pentru adoptare proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului Guvernului RM cu Fondul Monetar Internațional referitor la un împrumut de urgență. Împrumutul are două componente și e în sumă cca 234 milioane dolari.

Pe una din componente, 156 milioane dolari, dobânda este de 1,5% cu 3 ani și 3 luni de grație și o perioadă de rambursare de 1 an și 9 luni. Suplimentar RM va achita un comision unic 0,5% din sumă, adică 780 mii dolari.

Pe altă componentă, 78 milioane dolari, dobânda va fi de 0% și o perioadă de vacanță de plată de 5 ani și 6 luni.

Contractarea împrumutului de urgență de la FMI a fost posibilă în special datorită încheierii cu succes a programului RM cu FMI finalizat în Martie 2020.

Ion Chicu a mulțumit echipei Ministerului Finanțelor pentru intensitatea negocierilor cu partenerii externi, care permit continuarea achitării plăților sociale, menținerii funcționalității sistemului de sănătate și a celui de educație, dar și pentru a investi în diverse proiecte de modernizare.

Proiectele urmează să fie expediate în Parlament pentru a fi examinate în termeni restrânși, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus