Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.04.2020

Guvernul a aprobat ratificarea acordului de împrumut din partea Federației Ruse în valoare de 200 milioane euro

Guvernul a aprobat ratificarea acordului de împrumut din partea Federației Ruse în valoare de 200 milioane euro

Guvernul Republicii Moldova a aprobat Proiectul de lege privind ratificarea acordului cu Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut suveran în valoare de 200 milioane euro și urmează să fie remis Parlamentului pentru adoptare.

Potrivit Viceprim-ministrului Serghei Pușcuța, împrumutul va fi oferit în 2 tranșe a câte 100 milioane euro fiecare: „Prima tranșă urmează să fie debursată în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a Acordului, iar a două tranșă nu mai târziu de 31 octombrie 2020”.

De asemenea, Ministrul Finanțelor a precizat că, Acordul de împrumut nu conține condiționalități care depășesc cadrul legal al Republicii Moldova: „Pentru acest împrumut Republica Moldova se angajează să achite o dobândă de 2% anual. Maturitatea acestui împrumut constituie 11 ani, iar perioada de grație aproximativ un an. Acest acord nu prevede condiționarea Republicii Moldova pentru careva activități speciale care depășesc cadrul legal național, precum nu prevede nici comision pentru nedebursare sau debursare. De asemenea, acordul prevede și rambursarea anticipată a împrumutului, dacă acest lucru va fi posibil”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, sursele financiare respective urmează să fie direcționate pentru finanțarea deficitului bugetului de stat, precum și realizarea activităților prevăzute în Legea bugetului de stat pentru anul 2020.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus