Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-04-15/taxele-pentru-poluarea-mediului-ar-putea-fi-achitate-la-bugetul-local-63426.html
Data: Apr 15, 2020 (16:15)

Taxele pentru poluarea mediului ar putea fi achitate la bugetul local

Taxele pentru poluarea mediului ar putea fi achitate la bugetul local, corespunzător locului amplasării obiectului sau subdiviziunii care provoacă poluarea. Comisia juridică, numiri și imunități, convocată, astăzi, în ședință la distanță, a avizat o inițiativă legislativă de modificare a Legii privind plata pentru poluarea mediului.

Legea privind plata pentru poluarea mediului prevede 4 tipuri de plăţi/taxe. Este vorba de plata pentru emisiile de poluanţi ale surselor staţionare, plata pentru deversările de poluanţi, plata pentru depozitarea deşeurilor de producţie și taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului. În prezent, toate aceste taxe se achită la bugetul de stat.

”Având în vedere că poluarea mediului prin emisii, deversări şi depozitarea deşeurilor de producţie, afectează, în primul rând, ariile unde sunt amplasate obiectele care provoacă poluarea, se propune ca plăţile prevăzute în articolele 6, 9 şi 10 din Legea nr. 1540/1998 să fie vărsate în bugetul local, corespunzător locului amplasării obiectivului/subdiviziunii. Proiectul de lege nu necesită careva surse financiare pentru implementare, însă va influenţa formarea bugetelor locale şi naţional”, menționează autorii inițiativei legislative în nota informativă a proiectului.

Deputații propun ca legea să intre în vigoare din 1 ianuarie 2021, astfel încât să nu fie afectate procesele de achitare, raportare a acestor taxe, precum şi de planificare şi formare a bugetelor, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PDM.

Proiectul urmează a fi examinat de celelalte comisii permanente, iar, ulterior, supus dezbaterilor în plenul Parlamentului.