Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.04.2020

Sergiu Railean: Este foarte important să susținem producătorii noștri prin ghidarea exporturilor pe noi piețe, cu noi produse

Sergiu Railean: Este foarte important să susținem producătorii noștri prin ghidarea exporturilor pe noi piețe, cu noi produse

Desfășurarea schimburilor comerciale în contextul restricțiilor impuse la nivel internațional pentru combaterea pandemiei de COVID-19, precum și oportunitățile de redirecționare a exporturilor moldovenești pe noi piețe de desfacere, au fost analizate în cadrul unei video-conferințe cu participarea ministrului Economiei și Infrastructurii, ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenției de Investiții și reprezentanților celor 12 birouri comercial-economice ale misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare.

Participanții au făcut un schimb de opinii pe problemele existente și propunerile privind consolidarea cadrului de interacțiune între Ministerul Economiei și Infrastructurii și birourile comercial-economice. Ministrul Railean a subliniat rolul ce le revine birourilor în acordarea suportului necesar exportatorilor moldoveni în depășirea constrângerilor de accesare a piețelor externe în această perioadă de criză, post criză și relansare.

„Este foarte important să asigurăm continuitatea dialogului la nivel internațional, să fim flexibili și să ne reorientăm spre noi piețe de desfacere și cu noi produse. În această perioadă complicată, exportatorii noștri au nevoie de suportul ambasadelor pentru a se informa în timp real despre condițiile de circulație, situația pe piețele externe, noile reglementări”, a spus Sergiu Railean.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a spus că intenția comună a autorităților din domeniu este de a-și coordona acțiunile pentru a obține cât mai multe rezultate. În acest sens, Oleg Țulea, a menționat necesitatea stabilirii unei periodicități pentru ședințele cu birourile comercial-economice pe platforme online, pe marginea problemelor stringente.

Reprezentanții birourilor comercial-economice au susținut faptul că actuala criză pandemică a afectat puternic activitatea antreprenorială la nivel internațional. În ceea ce privește transportul de mărfuri, autoritățile din țările rezidente îl facilitează pe cât este posibil, inclusiv prin asigurarea coridoarelor speciale de transport, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus