Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-04-13/edin-a-centrului-unic-de-comanda-a-starii-de-urgen-a-63404.html
Data: Apr 13, 2020 (13:03)

Ședința Centrului Unic de Comandă a stării de urgență

Ion Chicu a condus ședința on-line a Centrului Unic de Comandă a stării de urgență. Au fost ascultate și discutate rapoartele conducătorilor autorităților și structurilor implicate în administrarea situației epidemiologice.

Șeful IGP a informat despre implicarea a 6733 de angajați ai MAI și a 180 de militari în procesele de administrare a situației epidemiologice. Angajații MAI au verificat 1386 de biserici, în 591 s-au făcut slujbe divine. În 5 biserici slujbele au fost realizate cu încălcări și au fost inițiate 5 procese contravenționale. 

În ultimile 24 de ore în țară au intrat 1769 persoane. Activitățile de patrulare a locurilor publice în mun. Chișinău confirmă creșterea nivelului de respectare a cerințelor Comisiei Situații Exceptionale.

Ministrul Dumbrăveanu a comunicat despre investigarea a 439 de probe, în rezultatul cărora au fost confirmate 102 cazuri de infecție cu COVID-19. Toate cazurile sunt cu transmitere locală.

Cele mai multe cazuri confirmate sunt în mun. Chișinău – 27 cazuri, raioanele Glodeni – 14 cazuri, Fălești – 12 cazuri, Orhei – 5 cazuri. În raioanele Comrat, Edineți, Ialoveni și Taraclia au fost confirmate câte 3 cazuri.

În raioanele din stânga Nistrului au fost confirmate 18 de cazuri de infecție.

94 persoane infectate cu COVID-19 au fost tratate până în prezent.

Au fost înregistrate 31 decese a pacienților cu COVID-19.

Prim-ministrul a îndemnat conducătorii ministerelor și structurilor implicate în procesele de administrare a situației epidemiologice să acorde atenție sporită colegilor din prima linie. Să comunice zilnic și să se informeze din primă sursă.

A fost menționat că Republica Moldova, precum toate statele lumii, parcurge o situație social – economică dificilă, în care fiecare structură publică se bazează deplin pe fiecare angajat, și de implicarea și disciplina personală depinde modul în care criza va fi depășită. Pandemia generează presiuni excepționale asupra sistemelor de sănătate a tuturor țărilor, inclusiv statele dezvoltate confruntă dificultăți în combaterea răspândirii COVID-19 și gestionarea consecințelor, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.