Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-04-11/covid19-in-r-moldova-153stare-grava-443-stare-de-gravitate-medie-restul-stare-satisfacatoare-63395.html
Data: Apr 11, 2020 (11:56)

COVID-19 în R. Moldova: 153-stare gravă, 443–stare de gravitate medie, restul stare satisfăcătoare

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, până la ziua de azi, din 6839 probe procesate, au fost confirmate 1438 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 95 sunt din stânga Nistrului.

Starea de sănătate a persoanelor infectate, 153-stare gravă (12 persoane sunt conectate la respirație artificială), 443–stare de gravitate medie, restul stare satisfăcătoare.

La Centrul COVID-19, timp de 24h, au fost internate 15 persoane, dintre care 3 în stare gravă.

De asemenea, 3 copii infectați cu COVID-19 sunt internați la Clinica ”Emilian Coțaga” și 64 la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru copii.

Pe parcursul zilei de ieri, au fost externate alte 19 persoane tratate, astfel bilanțul persoanelor tratate se ridică la 75.

Astăzi a fost confirmat și un nou caz de deces, la Tiraspol. Este vorba despre o femeie de 62 ani, internată în stare gravă.

Viorica Dumbrăveanu a menționat că 29 de angajați ai sistemului medical, care au fost infectați cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor profesionale, vor primi indemnizație unică în cuantum de două salarii medii pe economie, evaluarea fiind obiectivă și imparțială, efectuată de către o comisie alcătuită din specialiști ai Agenției Naționale de Sănătate Publică și conducători ai instituțiilor medicale spitalicești, în baza anchetei epidemiologice.

Indemnizația va fi alocată celor 29 angajați din sistemul medical în luna martie, urmând ca în luna următoare să fie întocmită altă listă.

Totodată, ministrul a anuțat că la ședința Punctului Focal din această dimineață, s-a luat decizia ca SR Fălești și SR Glodeni vor acorda asistență medicală doar pacienților cu COVID-19, iar ceilalți pacienți vor fi direcționați la alte instituții medicale, care vor fi desemnate. În același timp, SR Soroca, va acorda în continuare asistență medicală tuturor pacienților. Spitalele vor fi monitorizate și la necesitate vor fi întreprinse măsuri suplimentare.

Echipamentul de protecție oferit ieri de poporul chinez ca lot de ajutor umanitar, a fost ridicat deja de o treime din instituțiile medicale, iar pe parcursul următoarelor zile va fi recepționat de către toate instituțiile medicale vizate.

La fel, pe parcursul zilei de astăzi instituțiile medicale vor putea ridica preparatele medicale determinate în schemele de tratament pentru infecția COVID-19, care au ajuns în țară pe parcursul zilei de ieri.

Viorica Dumbrăveanu a solicitat implicarea mai activă a autorităților publice locale în lupta cu COVID-19, în special protejarea personalului medical, prin oferirea posibilităților de cazare, transport și de alimentare. Aceasta a anunțat că de săptămâna viitoare vor fi efectuate instruiri suplimentare autorităților publice locale, vizavi de măsurile de prevenire și control a infecției cu noul Coronavirus, la nivel local.

Ministrul a făcut un apel repetat către cetățeni să respecte recomandările specialiștilor, pentru a se proteja pe sine, pe cei din jur și nu în ultimul rând, pentru a contribui la consolidarea sistemului medical.