Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-04-08/sergiu-railean-este-important-sa-ajutam-afacerile-din-turism-sa-supravie-uiasca-dar-i-ceta-enii-no-t-63360.html
Data: Apr 8, 2020 (21:03)

Sergiu Railean: „Este important să ajutăm afacerile din turism să supraviețuiască, dar și cetățenii noștri să fie asigurați”

Soluțiile pentru sprijinirea operatorilor economici din turism, afectaţi de pandemia de COVID-19, a fost subiectul discuției, dintre ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, și reprezentanții Asociației Naționale a Agenților de Turism din Moldova, Agenției de Investiții, Ministerului Justiției și Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

În cadrul video conferinței, au fost dezbătute solicitările venite din partea mediului de afaceri pentru diminuarea consecinţelor negative asupra industriei turismului în contextul epidemiei.

Una din problemele stringente enunțate de agențiile turistice este rambursarea banilor pentru contractele semnate până la 17 martie 2020, prin care clientul urma să folosească produsul turistic în sezonul estival 2020. Banii încasați de către organizator au fost deja transferați la prestatorii de servicii din străinătate.

În context, Sergiu Railean a menționat că situația dramatică din acest sector afectează nu doar operatorii, dar și turiștii. De aceea, ministrul a optat pentru identificarea soluțiilor optime pentru ambele părți.

„Criza pandemică a lovit puternic nu doar în agențiile turistice din țara noastră, dar și în toată industria la nivel mondial. Am analizat propunerile venite din partea agențiilor de turism, măsurile pe care le-au adoptat alte țări în situație similară, dar și interesele turiștilor de a-și recupera banii sau de a-și reprograma vacanțele. În această situație este important să ajutăm afacerile din turism să supraviețuiască, dar și cetățenii noștri să fie asigurați”, a spus ministrul Economiei și Infrastructurii. 

Printre măsurile evocate au fost instituirea unui moratoriu pentru restituirea plăților către clienții care anulează călătoriile în baza contractelor încheiate până la 17 martie 2020 și permiterea operatorului turistic de a rambursa banii într-un termen de până la 31 martie 2021, rambursarea eșalonată a pachetului turistic și emiterea voucherelor de vacanță flotante, cu o valabilitate până la  31 decembrie 2021.

La finalul conferinței, Sergiu Railean, a menționat că propunerile vor fi incluse într-un document, elaborat de minister și vor fi propuse spre examinare Comisiei pentru Situații Excepționale. Totodată, ministrul a invitat reprezentanții agențiilor să rămână în comunicare continuă cu echipa instituției pentru noi consultări, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.