Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.04.2020

Investiții de peste 300 mil lei atrase în dezvoltarea sectorului agroindustrial prin prisma măsurilor de subvenționare

Investiții de peste 300 mil lei atrase în dezvoltarea sectorului agroindustrial prin prisma măsurilor de subvenționare

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) informează că până la data de 1 aprilie 2020, a recepţionat 470 de cereri de solicitare a sprijinului financiar în sumă de 88,9 mil. lei sau cu 17% în creştere comparativ cu numărul de dosare recepţionate în perioada similară a anului precedent.

Totodată, suma subvențiilor solicitate de producătorii agricoli a sporit cu 37%, comparativ cu suma subvenţiei solicitate în primul trimestru al anului 2019. Urmare a subvenţiilor solicitate, potrivit datelor prezentate de producătorii agricoli, a fost posibilă atragerea investiţiilor în sectorul agroindustrial în sumă de 307 mil. lei în diverse domenii conexe sectorului agricol.

Investițiile în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare, reafirmă susținerea de către stat a direcțiilor strategice ale economiei naționale, fiind depuse în acest sens 45 de cereri de subvenționare în sumă de cca 30 mil. lei, ceea ce constituie 1/3 din valoarea subvențiilor solicitate. Totodată, un domeniu prioritar a investitorilor autohtoni rămâne fi înființarea și/sau modernizarea plantațiilor multianuale precum și renovarea  parcului tehnologic. Astfel, producătorii agricoli au solicitat sprijin financiar în valoare de peste 40 milioane de lei pentru 364 de obiecte investiționale.

Cele mai multe cereri de solicitare a sprijinului financiar au fost depuse de producătorii agricoli din Cahul (34 cereri în sumă de 1,8 mil. lei), Donduşeni (32 de cereri în sumă de 2,1 mil. lei), Orhei (30 cereri în sumă de 5,6 mil. lei).

De menționat, că campania de recepţionare a cererilor de solicitare a sprijinului financiar pentru subvențiile post-investiționale va dura până pe data de 31 octombrie, inclusiv.

Reamintim, că Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural în anul 2020, conform Legii bugetului de stat,  constituie 1 miliard de lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus