Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-04-03/guvernul-a-aprobat-extinderea-categoriilor-de-poten-iali-beneficiari-ai-programului-de-stat-prima-ca-63336.html
Data: Apr 3, 2020 (22:05)

Guvernul a aprobat extinderea categoriilor de potențiali beneficiari ai Programului de stat „Prima Casă”

Programul guvernamental „Prima Casă” devine și mai accesibil, urmare a modificării Legii nr. 293/2017. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova. Potrivit Vicepremierului Serghei Pușcuța, scopul modificărilor constă în lărgirea categoriilor de potențiali beneficiari care pot aplica la Programul de stat Prima Casă: „Implementarea acestor măsuri va determina reducerea migrației și menținerea forței de muncă în economia națională, creșterea ratei de angajări oficiale și transparentizarea salarizării, suport din partea statului prin reducerea cheltuielilor pentru cetățenii care intenționează să achiziționeze o locuință”.

Proiectul vizat propune micșorarea cotei participației proprii inițiale în program până la 5% din prețul de procurare a locuinței, precum și majorarea vârstei solicitanților care pot accesa programul de la 45 până la 50 de ani. În afară de aceasta, suplimentar devin eligibile și persoanele fizice care dețineau în proprietate un imobil, dar al cărui spațiu locuibil depășea 9 metri pătrați.

De asemenea, prezentul proiect prevede extinderea categoriilor de beneficiari ai programelor de compensare derulate în cadrul Programului de stat „Prima Casă”, prin includerea în categoriile beneficiarilor de compensații și a persoanelor care au accesat un credit ipotecar până la lansarea programului.

Implementarea modificărilor propuse nu necesită alocarea de surse suplimentare în Legea Bugetului de Stat pentru anul 2020. În anul curent, pentru implementarea Programului de stat „Prima Casă”, în bugetul de stat sunt prevăzute 70 milioane lei, inclusiv 50 milioane lei pentru onorarea garanțiilor de stat în cadrul programului.

Menționăm că, modificările enumerate mai sus vor intra în vigoare după adoptarea proiectului de lege de către Parlament.

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă” au fost procurate până în prezent 4205 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci constituie 2,1 miliarde lei, iar valoarea garanțiilor active este de 1,052 miliarde lei. Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60 metri pătrați, în timp ce valoarea medie a locuințelor procurate constituie 593,18 mii lei. Vârsta medie a solicitanților este de 31,2 ani.