Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-04-02/comunitatea-de-makeri-solicita-dona-ii-de-materie-prima-petg-pentru-continuarea-producerii-vizierelo-63323.html
Data: Apr 2, 2020 (20:58)

Comunitatea de makeri solicită donații de materie primă PET-G pentru continuarea producerii vizierelor donate instituțiilor medicale din țară în lupta contra COVID-19

Timp de doar 5 zile, comunitatea de ingineri și makeri ai viziere.md au produs 8.500 de ecrane de protecție, care au fost donate cadrelor medicale implicate în tratarea persoanelor confirmate sau  suspecte cu virusul COVID-19 și polițiștilor de frontieră aflați în linia întâi în lupta împotriva pandemiei. Voluntarii implicați în producerea vizierelor bat alarma privind epuizarea stocului de materie primă PET-G, necesar pentru a asigura necesitățile naționale de 50.000 de unități.

În contextul crizei actuale provocate de virusul COVID-19, Asociația Industriilor Creative din Republica Moldova (COR) și FabLab împreună cu comunitatea makeri specializați în imprimare 3D, și-au solidarizat eforturile de producere a ecranelor de protecție pentru personalul medical și cei care se află în prima linie în lupta împotriva pandemiei. După ce 8.500 de viziere au fost donate către 78 instituții medicale din 34 de localități din țară, voluntarii implicați în producerea vizierelor solicită donații de materie primă PET-G sau resurse pentru procurarea sau importul materiei prime.

Numărul de viziere necesar pentru Republica Moldova se estimează la 50.000 de unități, iar stocul de materie primă PET-G disponibil în țară permite producerea a doar 15.000 de unități adiționale. Anterior, materia primă PET-G era importată din țările vecine România și Ucraina, însă în contextul crizei actuale, se anticipează că aceste țări vor utiliza materia primă pentru necesitățile lor interne. În acest context, Moldova ar putea să importe materia primă PET-G din țări precum Italia, Turcia sau China.

Vizierele sunt produse din PET-G conform unui prototip ce acoperă fața și sunt donate cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților sau persoanelor suspecte cu virusul COVID-19 și polițiștilor de frontieră, care se află în linia întâi în pandemie.

Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR) s-a alăturat la 26 martie 2020 inițiativei unui grup de activiști din România (viziere.ro) de a produce viziere și a le dona sistemului medical și poliției. Proiectul este implementat în Republica Moldova prin intermediul platformei online – viziere.md. Pe 30 martie 2020, echipa de voluntari viziere.md a înaintat spre avizare vizierele Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP).