Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-03-30/sergiu-railean-un-mecanism-de-organizare-a-curselor-charter-excep-ionale-va-facilita-revenirea-acasa-63296.html
Data: Mar 30, 2020 (20:52)

Sergiu Railean: ”Un mecanism de organizare a curselor charter excepționale va facilita revenirea acasă a moldovenilor aflați în dificultate peste hotare”

Mecanismul de organizare a curselor charter excepționale pentru revenirea în țară a cetățenilor moldoveni aflați în dificultate din cauza situației pandemice a fost discutat, ieri, în cadrul unei ședințe comune a reprezentanților Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Autorității Aeronautice Civile, agențiilor de turism, CNAM.

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, moldovenii aflați în afara granițelor Republicii Moldova apelează zilnic la autorități cu solicitarea de a interveni pentru transportarea lor în țară. ”În această situație de forță majoră generală, blocați în afara țării și fără surse de existență s-au pomenit mulți conaționali de ai noștri – unii au rămas fără locuri de muncă, alții, în momentul decretării stării de urgență, se aflau la tratament, în vacanțe sau în misiuni de serviciu. Ei sunt cetățenii noștri și nu-i putem lăsa fără ajutor. Un mecanism de organizare a curselor charter excepționale va facilita revenirea acasă a moldovenilor aflați în dificultate peste hotare în condițiile de siguranță, impuse de starea de urgență”, a spus Sergiu Railean.  

În cadrul ședinței s-a decis crearea unei liste cu destinațiile curselor aeriene, pentru care există un număr mare de solicitări și să fie propusă spre aprobare Comisiei pentru Situații Excepționale.

La acest moment, cetățenii moldoveni din afara țării interesați să revină acasă se pot înregistra online pe paginile web și Facebook ale misiunilor diplomatice și consulare din țările unde se află. La înregistrare prioritate au copiii, studenții, persoanele aflate la tratament medical și cele aflate în dificultate.  

La sosirea în Chișinău, pasagerii acestor rute vor trece obligatoriu procedura de evaluare medicală și vor fi plasați pentru 14 zile în autoizolare.

Informații actualizate privind cursele charter autorizate pot fi găsite pe site-ul oficial al Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova sau pe pagina de facebook a AAC.