Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-03-28/ministrul-economiei-i-infrastructurii-intreprindem-toate-masurile-ca-transportatorii-de-marfuri-sa-a-63284.html
Data: Mar 28, 2020 (20:40)

Ministrul Economiei și Infrastructurii: ”Întreprindem toate măsurile ca transportatorii de mărfuri să activeze fără dificultăți”

Situația privind transportul internațional de mărfuri în contextul restricțiilor de circulație impuse la punctele de frontieră din cauza pandemiei de COVID-19 a fost abordată în cadrul unei video-conferințe organizate de Ministerul Economiei și Infrastructurii cu asociațiile de transportatori auto, responsabilii de la Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și reprezentanții mediului de afaceri.

Reprezentantul Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA), a comunicat că operatorii rutieri de mărfuri activează respectând normele de protecție recomandate de Comisia pentru Situații Excepționale. De asemenea, aceștia au raportat că, la moment, nu întâmpină dificultăți de circulație cu excepția punctelor de frontieră cu Turcia.

În același context, directorul executiv al Asociației Patronale a Industriei Ușoare din Republica Moldova (APIUS), Corina Cojocaru, a sesizat un caz de blocaj la frontiera cu Turcia a tirurilor moldovenești, care transportă textile pentru fabricarea echipamentelor de protecție.

Responsabilii de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene au informat despre acțiunile întreprinse pentru deblocarea intrării autocamioanelor moldovenești în Slovenia, Ungaria și Turcia. MAEIE va lua la control cazul sesizat pe problema transportării mărfurilor textile în comunicare permanentă cu APIUS. 

Serghei Railean a dat asigurări că instituțiile responsabile vor interveni de urgență pentru soluționarea oricăror probleme ce pot apărea în blocajul transporturilor terestre pentru a permite operatorilor să își desfășoare activitatea, așa încât să fie asigurată aprovizionarea cu produse alimentare, medicale, și alte mărfuri de primă necesitate.

”Sectorul logistic și al transporturilor de mărfuri este foarte important pentru economia țării, deoarece de acesta depinde activitatea tuturor industriilor. Pentru a nu admite blocarea camioanelor cu mărfuri sau cu materie primă necesară în activitatea de producere, încurajez antreprenorii să analizeze opțiunea transportării mărfurilor prin Portul Internațional Giurgiulești. Pentru desfășurarea neîntreruptă a activității Portului a fost autorizată prestarea serviciilor de remorcaj şi pilotaj la manevrele de sosire şi plecare a navelor din port de către angajații unei companii specializate din România”, a spus Serghei Railean. 

La discuții a mai participat secretarul de stat pe domeniul transporturilor, Iulian Postică,  Dumitru Socolan de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrarii Europene, Dumitru Albulesa, administrator la AITA și Corina Cojocaru, directorul executiv al Asociației Patronale a Industriei Ușoare din Republica Moldova (APIUS).