Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-03-25/sistemul-medical-este-asigurat-cu-echipamente-de-protec-ie-pentru-lucratorii-medicali-medicamente-i--63253.html
Data: Mar 25, 2020 (16:18)

Sistemul medical este asigurat cu echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, medicamente și consumabile

Ca urmare a unor informații neverificate oficial, difuzate în spațiul public de către avocatul poporului, Mihail Cotorobai, referitor la protecția adecvată a medicilor în perioada de pandemie cu COVID-19, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, vine cu un șir de precizări.

Pentru a afla dacă într-adevăr există o astfel de problemă, am solicitat detalii avocatului poporului ca să putem interveni imediat, dacă este cazul. Ni s-a spus că informația a fost obținută de la persoane anonime și s-au indicat două unități spitalicești, care în realitate dispun de echipamentul necesar și conducea acestora nu au venit până la această etapă cu solicitări de suplimentare cu echipamente și medicamente.

Instituțiile medicale, în mod special, cele implicate în combaterea virusului COVID-19, dispun de echipamentul tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical. La fel, conform protocoalelor Organizației Mondiale a Sănătății, medicii sunt instruiți în continuu privind managementul cazurilor confirmate cu COVID-19.

Pentru a evita pe viitor promovarea unor informații eronate, facem o serie de precizări care indică modul în care este monitorizată și asigurată dotarea cu echipamente speciale în unitățile spitalicești.

1. Managerii instituțiilor medico-sanitare sunt direct responsabili de asigurarea funcționalității instituțiilor medicale, care include: personal medical, medicamente, echipamente de protecție și consumabile. Așadar, dacă întâmpină probleme cu stocul de materiale, anunță imediat Ministerul și se intervine operativ.

2. Începând cu 25 februarie, instituțiile medicale raportează săptămânal Ministerului despre asigurarea cu echipamente de protecție și medicamente. În urma analizei rapoartelor, toate instituțiile medicale sunt aprovizionate cu echipamente de protecție, consumabile și medicamente.

3. În vederea elucidării infomațiilor prezentate de către Avocatul Poporului, Ministerul a solicitat suplimentar verificarea în comun a datelor prezentate, astfel încât, societatea să fie informată corect și cu date verificate.

4. Totodată, menționăm că MSMPS întreprinde măsuri continue de asigurare a sistemului cu echipamente, medicamente și consumabile.

MSMPS își exprimă recunoștința tuturor lucrătorilor medicali care se află acum în prima linie în tratarea pacienților cu COVID-19 și îi asigurăm că tot efortul este direcționat pentru protecția acestora.

MSMPS rămâne deschis unei comunicări active cu întreaga societate, răspunde prompt oricărei sesizări făcute cu bună credință pentru eficientizarea activității de combatere a pandemiei. Suntem gata să căutăm cele mai bune soluții acolo unde lucrurile se pot îmbunătăți și contăm enorm pe cooperarea cu întreaga societate în efortul nostru comun de a proteja sănătatea populației.