Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-03-24/premierul-chicu-a-convocat-in-sedin-a-comisia-pentru-situa-ii-exceptionale-63239.html
Data: Mar 24, 2020 (07:51)

Premierul Chicu a convocat în sedință Comisia pentru Situații Exceptionale

Ministrul Dumbrăveanu a informat despre evoluția situației epidemiologice în regiune și în țară. Conform datelor Centrului Eropean pentru Controlul Bolilor, până la 22 martie 2020, au fost raportate 305 275 cazuri de infecție cu COVID-19 și constate 12 942 cazuri de deces.

În Republica Moldova au fost constatate 109 cazuri de infecție, dintre care 40 în mun. Chișinău, 17 în raionul Hâncești, câte 8 în raionele Ștefan Vodă și Căușeni și 4 cazuri în raioanele din partea stângă a Nistrului. 43 de cazuri a infectării sunt de import și 66 cazuri - de transmitere locală. Au fost investigate 907 de probe, dintre care 115 în ultimile 24 de ore.

Ministrul Voicu a prezentat informații despre fluxul de oameni la punctele de trecere a frontierei, menționând că în ultimile zile se atestă o scădere cantitativă. A fost prezentată informația despre faptul că în 375 de biserici au fost desfășurate slujbe cu încălcarea regimului special instituit de Comisia pentru Situații Excepționale. Cazurile vor fi examinate și întreprinse măsurile legale ce se impun.

În seara zilei a aterizat un avion cu 178 de cetățeni ai RM veniți din Marea Britanie. Ruta a fost organizată cu implicarea directă a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Toți cetățenii veniți au primit recomandarea fermă de a respecta regimul de autoizolare la domiciliu.

Poliția, împreună cu autoritățile locale și medicii de familie au verificat 11 914 persoane aflate sub supraveghere.

Ministrul Șarov a informat despre evoluția implementării proiectului de educație la distanță.

Prim-ministrul a salutat participarea la sedință a șefului misiunii OMS în RM, Igor Pokanevych, și a reprezentantului ONU, Simon Springett, și le-a mulțumit pentru asistență continuă.

Ministrul Țulea a informat despre acțiunile întreprinse de Guvern pentru a ajuta cetățenii RM blocați în diferite țări din cauza măsurilor de restricție impuse de autoritățile naționale menite să combată răspândirea epidemiei.

Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat un șir de decizii, care pot fi găsite aici. Punctele 24-26 sunt decizii menite să susțină mediul de afaceri în confruntarea efectelor economice generate de evoluția situației epidemiologice, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.