Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
19.03.2020

În Republica Moldova sunt înregistrate 49 cazuri de infecție cu COVID-19

În Republica Moldova sunt înregistrate 49 cazuri de infecție cu COVID-19

Alte 13 cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19 au fost confirmate astăzi de laboratorul ANSP, respectiv numărul total de cazuri a ajuns la 49.  Viorica Dumbrăveanu a venit cu un apel către cetățeni să fie responsabili și să nu îngreuneze activitatea Serviciului de Asistență Medicală Urgentă. Aceasta a menționat că unii cetățeni solicită Serviciul 112 menționând că au suspecție de infecție cu COVID-19, pentru a fi deserviți în mod prioritar. ”Ajutați-ne să vă salvăm. Ajutați medicii prin responsabilitate. Sunați 112 doar atunci când aveți simptome precum: tuse, febră, dificultăți de respirație, ați revenit dintr-o zonă de risc cu infecție de Coronavirus de tip nou sau ați fost în contact cu o persoană infectată cu COVID-19”, este îndemnul ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

De asemenea, ministrul a vorbit despre eficacitatea testelor de depistare a Coronavirusului de tip nou, efectuate de laboratoarele private. Ieri au fost referite la Agenția Națională de Sănătate Publică două cazuri confirmate pozitiv la COVID-19 în laboratoarele private, însă în rezultatul testării repetate în laboratorul ANSP, acestea s-au dovedit a fi negative. În acest context, Viorica Dumbrăveanu a reiterat importanța realizării testelor doar în laboratorul ANSP, care este acreditat de OMS.

Pe parcursul zilei de ieri, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au monitorizat 2149 de persoane aflate în regim de autoizolare la domiciliu și au aplicat 6 amenzi persoanelor care nu au respectat măsurile impuse de autorități și au pus în pericol sănătatea personală și a celor din jur.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale reiterează recomandările care trebuie respectate de fiecare persoană:

-Evitați locurile publice. Stați acasă;

-Păstrați distanța socială de minim 1 m;

-Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi;

-Spălați-vă cît mai des pe mâini cu apă și săpun;

-Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);

-La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați Serviciul 112

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus