Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-03-13/fmi-va-acorda-republicii-moldova-223-milioane-lei-suport-bugetar-urmare-a-finalizarii-cu-succes-a-pr-63178.html
Data: Mar 13, 2020 (20:52)

FMI va acorda Republicii Moldova 223 milioane lei suport bugetar, urmare a finalizării cu succes a Programului

Consiliul de Directori Executivi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a finalizat, la 11 martie 2020, ultima evaluare a rezultatelor economice atinse de Republica Moldova în contextul realizării programului susţinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF). Finalizarea respectivei evaluări permite debursarea ultimei tranșe de 20 milioane de dolari SUA, dintre care 223 milioane lei constituie suport bugetar, iar restul sumei va fi transferat Băncii Naționale a Moldovei.

Potrivit Consiliului de Directori Executivi al FMI, un obiectiv esențial atins în această perioadă este reabilitarea sectorului bancar, care alături de alte reforme a contribuit la instaurarea stabilității macroeconomice și financiare. De asemenea, a fost remarcat faptul că progrese semnificative au fost înregistrate în reformarea sistemului bancar, inclusiv prin asigurarea transparenței acționariatului băncilor prin verificarea corespunderii proprietarilor băncilor criteriilor de onorabilitate și profesionalism, îmbunătățirea cadrului de supraveghere și celui de reglementare, eliminarea expunerilor mari ale băncilor față de părțile lor afiliate și consolidarea mecanismelor de asigurare a stabilității financiare.

La rândul său, Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța a menționat că, finalizarea cu succes a Programului cu Fondul Monetar Internațional reprezintă confirmarea că Republica Moldova a promovat reformele necesare cu succes și conform standardelor internaționale: ”Este un succes important pentru Republica Moldova. Acum avem ușa larg deschisă pentru inițierea negocierilor pentru un nou program de trei ani. Țara noastră se dezvoltă dinamic, în evoluție ascendentă, și acest fapt este confirmat de partenerii internaționali de dezvoltare”.

Precizăm că, la 7 noiembrie 2016, Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat un program pentru trei ani în cadrul Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) cu Republica Moldova pentru a sprijini reforma economică și financiară a țării, în valoare totală de circa 178 milioane dolari SUA.