Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.03.2020

Proiectul noii legi cu privire la rezervele de stat și de mobilizare a fost aprobat de Parlament în prima lectură

Proiectul noii legi cu privire la rezervele de stat și de mobilizare a fost aprobat de Parlament în prima lectură

Parlamentul a votat proiectul unei noi Legi cu privire la rezervele de stat și de mobilizare, în prima lectură. Oportunitatea elaborării acesteia rezidă în faptul că lega existentă, adoptată în 1995, în proporție de 50 la sută nu corespunde realităților.

Proiectul noii legi definește rezervele de stat și de mobilizare, precum și reglementează crearea, acumularea, completarea, păstrarea, eliberarea, administrarea și controlul rezervelor de stat și de mobilizare.

Concomitent, a fost făcută diferențierea între tipurile de împrospătare a rezervelor de stat și de mobilizare și anume s-au concretizat noțiunile de împrospătare a bunurilor la general, simultană și cu decalaj în timp, care va contribui la eficientizarea administrării rezervelor de stat și de mobilizare, precum și diminuarea cazurilor de pierdere a indicilor calitativi și a uzurii morale.

De asemenea, în proiectul noii legi au fost identificate și separate atribuțiile subiecților domeniului rezervelor de stat și de mobilizare și anume atribuțiile Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Serviciului de Informații și Securitate, autorității responsabile de implementarea politicii în domeniul rezervelor de stat și de mobilizare precum și a altor subiecți ai domeniului.

Proiectul prevede un element nou important și anume includerea în atribuția Prim-ministrului a dispunerii eliberării imediate a bunurilor din rezervele de stat și de mobilizare în situații de maximă urgență, cu elaborarea ulterioară a proiectului de hotărâre de Guvern.

A fost ajustat exigențelor actuale și capitolul privind finanțarea rezervelor de stat și de mobilizare. Totodată, proiectul de lege divizează restricțiile și penalitățile pentru diminuarea sub orice formă a bunurilor din rezervele de stat și de mobilizare, pentru furnizarea bunurilor care conțin anumite vicii, precum și pentru eliberarea bunurilor cu încălcarea termenilor prescrise. În același timp, sunt scoase în evidență obligațiunile depozitarilor responsabili față de respectarea calității și a cantității bunurilor, asigurarea accesului necondiționat al autorității responsabile în locurile de stocare a rezervelor de stat și de mobilizare etc.

În vederea punerii în aplicare a legii, va fi necesară elaborarea și înaintarea modificărilor la Codul contravențional, pentru a include răspunderea pentru contravențiile admise în domeniul rezervelor de stat și de mobilizare.

Pentru cea de-a doua lectură, proiectul va fi adaptat ținând cont de amendamentele propuse de deputați, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus