Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
09.03.2020

Ion Chicu a condus ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică

Ion Chicu a condus ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică

Prim-ministrul Chicu a condus ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. În cadrul ședinței a fost prezentată informația actualizată referitoare la evoluția situației epidemiologice în țară și măsurile întreprinse de autorități  pentru a preveni răspândirea epidemiei virusului COVID-19. Potrivit centrului European pentru Controlul Bolilor, până la 9 martie 2020 au fost raportate 109 695 cazuri de infecție cu COVID-19 confirmate clinic și 3 811 decese.

Ministrul Dumbrăveanu a informat despre evoluția în starea persoanei infectate și a menționat că există progrese. În prezent sunt examinate în laborator testele pentru 7 cazuri suspecte. A fost transmis un apel către oamenii care intra în țară să completeze fișele epidemiologice standardizate, fapt necesar pentru a întreprinde măsuri operative în cazul de confirmare a infecției.

Premierul a solicitat autorităților responsabile să difuzeze regulat informația actualizată. În contextul evoluției situației epidemiologice în România și Ucraina a fost discutată oportunitatea de a opri procesul educațional în școli începând cu miercuri, 11 martie, până duminică, 15 martie.

Specialiștii MSMPS s-au expus ca procesul educațional să nu fie oprit, menționând că elevii nu se află în grupul de risc, iar prezența lor la școala oferă o posibilitate mai bună de a-i supraveghea. A fost luată decizia de a nu opri procesul educațional, această măsură fiind considerată disproporționată. Comisia va considera această măsură în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Comisia a decis un șir de măsuri restrictive menite să prevină importul și răspândirea infectării, printre care este sistarea zborurilor spre și din Republica Italia, interzicerea operatorilor companiilor aeriene de a lua la bord pasageri care călătoresc din Republica Italia, Iran, China, Coreea de Sud spre RM, obligarea operatorilor aerieni de a informa pasagerii curselor, care s-au îmbarcat din Italia, Iran, China și Coreea de Sud, inclusiv celor care au tranzitat aceste state, spre RM despre necesitatea declarării pe răspundere proprie a informațiilor prevăzute în fișa epidemiologică și despre plasarea în carantină la domiciliu pe termen de 14 zile, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus