Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.03.2020

Ion Chicu a condus ședința Guvernului. Pe agendă au fost 25 de subiecte.

Ion Chicu a condus ședința Guvernului. Pe agendă au fost 25 de subiecte.

La începutul ședinței premierul a solicitat ministrului Dumbrăveanu să prezinte informație referitoare la situația epidemiologică. Viorica Dumbrăveanu a comunicat despre identificarea a 2 cazuri de suspecție de infectare cu virusul nou. Examinarea de laborator a probelor a confirmat că nu e cazul coronavirusului de tip nou. Ministrul a îndemnat oamenii să atragă atenție sporită măsurilor de protecție și igienă personală.

Viorica Dumbrăveanu a vorbit despre intoxicația alimentară produsă în școala din satul Cioc-Maidan. În instituțiile medicale sunt internați 36 de copii cu vârste între 11-15 ani, starea cărora atestă o dinamică pozitivă. ANSA, ANSP și autoritățile publice locale au reacționat rapid, au fost prelevate probe a alimentelor, au fost examinați angajații responsabili de alimentație și s-a cercetat cantina școlară. Sunt realizate examinările de laborator, după care vor fi întreprinse măsurile prevăzute de normele naționale.

Prim-ministrul a prezentat informație scurtă despre evoluția încasărilor în bugetul de stat, menționând ca acestea sunt cu 1,21 miliarde lei mai mari decât în perioada similară din anul 2019 și au crescut pe toate dimensiunile bugetului de stat. A fost accentuat rezultatul activității Serviciului Vamal, care a demonstrat o creștere a veniturilor cu peste 25%. Ion Chicu a mulțumit agenților economici și tuturor contribuabililor pentru conformare și cooperare transparentă.

Secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi, a prezentat un proiect prin care sunt transmise funcțiile de creare și menținere a Registrului resurselor și sistemelor Informaționale de stat de la Agenția Servicii Publice spre Agenția pentru Guvernare Electronică.

Guvernul a aprobat semnarea Memorandumului de Înțelegere între Cancelaria de Stat și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare pentru prima fază a proiectului „Mă Implic - Proiect de implicare civică în guvernarea locală”. Prima fază va fi realizată până în 2023 și are un buget de 5,9 milioane de franci elvețieni.

Ministrul Popovici a prezentat proiectul referitor la inițierea negocierilor și semnarea Acordului de Grant cu Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională. Obiectivul Acordului este digitalizarea fondului de carte al Bibliotecii Naționale a RM. Guvernul Japoniei va aloca sub formă de grant 43,7 milioane yeni japonezi, care vor merge pentru achiziționarea și instalarea echipamentelor și servicii de consultanță.

La ședința Guvernului a fost aprobată extinderea Zonei Economice Libere Bălți cu un teren de 11 ha în satul Pîrîta, raionul Dubăsari. Obiectivul extinderii zonei în regiune este de a aduce locuri de muncă mai aproape de casele a cca 35 mii oameni. În raion sunt înregistrate 8408 persoane cu vârsta de 15 - 29 ani, 8056 cu vârsta de 30 - 44 ani și 7239 cu vârsta de 45 - 59 ani.

Executivul a aprobat un proiect menit să susțină veteranii de război și membrii familiilor celor căzuți pe câmpul de luptă, persoanele cu dizabilități în urma războiului și membrii familiilor participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl. În total, vor beneficia 1033 de persoane, care vor primi indemnizații majorate de la 250 lei la 500 de lei.

Directorul APP, Ghenadie Țepordei, a prezentat spre aprobare proiectul referitor la privatizarea unor active din proprietatea publică. Proiectul prevede excluderea din lista activelor supuse privatizării SA „Rețelele Electrice de Distribuție Nord”, SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, ÎS Nodul Hidroenergetic „Costești”, SA „Moldtelecom” și altele. În lista activelor supuse privatizării au fost incluse un șir de active printre care cota de 78,282% a statului în SA „Metalferos”, anunță un comunicat al guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus