Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.03.2020

Comisia de profil a aprobat proiectul de modificare a Legii privind grupurile de producători agricoli și asociațiile acestora

Comisia de profil a aprobat proiectul de modificare a Legii privind grupurile de producători agricoli și asociațiile acestora

Comisia agricultură și industrie alimentară a aprobat, în ședința de astăzi, raportul asupra proiectului de modificare a Legii privind grupurile de producători agricoli și asociațiile acestora, pentru prima lectură.

Un aspect important al modificărilor ține de excluderea unor prevederi nejustificate privind actele de constituire a grupurilor de producători cum ar fi autentificarea notarială a acestora. Totodată, se propune excluderea situațiilor în care un singur producător agricol putea fi membru al mai multor grupuri de producători.

S-a definit detaliat noțiunea ”valoarea producției comercializate”, cu specificarea faptului că în calcul se ia doar producția aferentă produsului sau grupului de produse pentru care grupul de producători a fost recunoscut.
Totodată în proiect sunt structurate clar toate grupurile de produse pentru care producătorii agricoli se pot asocia.

Se propune ca grupurile să poată fi constituite, inclusiv, pentru comercializarea producției agricole a membrilor și promovarea tehnologiilor de cultivare și a practicilor care nu dăunează mediului înconjurător.

De asemenea, sunt incluse prevederi noi despre obligațiile membrilor grupurilor care se referă la angajamentul lor de a achita contribuțiile financiare necesare pentru finanțarea grupului de producători, asumarea riscurilor asociate în rezultatul acordării sprijinului financiar.

Au fost completate atribuțiile Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, una dintre care fiind aplicarea sancțiunilor grupurilor de producători care nu respectă planul de recunoaștere însă au beneficiat de sprijin financiar din partea statului.

Asociațiile grupurilor de producători agricoli pot fi constitute de cel puțin două grupuri.

Proiectul de lege urmează a fi dezbătut în plenul Legislativului, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus