Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.02.2020

Operatoriilor din domeniul alimentar le-a fost oferit timp suplimentar pentru a se conforma normelor privind informarea consumatorilor

Operatoriilor din domeniul alimentar le-a fost oferit timp suplimentar pentru a se conforma normelor privind informarea consumatorilor

Deputații au votat, în lectura finală, proiectul de modificare a Legii privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare. Proiectul prevede extinderea termenului de aplicare a unor prevederi ale legii, încât operatoriii din domeniul alimentar să obțină timp suplimentar pentru a se conforma normelor stipulate în lege.

Modificarea prevede ca obligativitatea prezentării informației privind declaraţia nutriţională să fie amânată cu încă 18 luni, având în vedere că laboratorul de referință al Centrului Republican de Diagnostic Veterinar nu este dotat cu echipamentul respectiv pentru a efectua testele necesare privind indicarea cantităților de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare, etc.

Ca urmare a modificării se va acorda timp suplimentar pentru dotarea, achiziționarea echipamentului și acreditarea laboratorului la metodele de analiză necesare pentru prezentarea declarației nutriționale corespunzătoare pe eticheta produsului alimentar.

De notat că Legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, care stabilește noi cerințe pentru produsele alimentare comercializate, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020. Potrivit acesteia, eticheta trebuie să conțină obligatoriu denumirea produsului alimentar și lista ingredientelor sau adjuvanților tehnologici care provoacă alergii sau intoleranţă. Totodată, eticheta trebuie să includă informații referitoare la cantitatea netă de produs alimentar, data durabilităţii minimale sau data limită de consum sau data fabricării și termenul de valabilitate, alte informații relevante, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus