Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-02-26/premierul-a-prezidat-edin-a-consiliului-na-ional-de-coordonare-a-politicilor-anticorup-ie-63028.html
Data: Feb 26, 2020 (20:18)

Premierul a prezidat ședința Consiliului național de coordonare a politicilor anticorupție

Ion Chicu a condus ședința Consiliului național de coordonare a politicilor anticorupție. În cadrul ședinței, conducerea CNA și ANI a prezentat raportul referitor la implementarea Strategiei naționale de integritate și anticorupție pentru anii 2017 - 2020.

Directorul CNA, Ruslan Flocea, a menționat că scopul urmărit de Strategie este „Integritate în loc de corupție”. Obiectivele Centrului sunt descurajarea implicării în actele de corupție; recuperarea produselor infracțiunilor de corupție; etica și integritatea în sectoarele public, privat și neguvernamental; protecția avertizorilor de integritate și a victimelor corupției; transparența instituțiilor publice, a finanțării partidelor și mass-media, și educarea societății și a funcționarilor.

În raport, directorul CNA a vorbit despre problemele nedepășite, printre care finanțarea campaniilor electorale și modul de finanțare a activității partidelor politice. CNA consideră necesară îmbunătățirea legislației în domeniul filantropiei și sponsorizărilor pentru a asigura transparența în actele de caritate ale societăților comerciale, cu obiectivul de a evita conflictele de interese și a preveni utilizarea donațiilor în scopurile propuse.

Președintele ANI, Rodica Antoci, a informat despre realizarea în 2019 a cca 80 de sesiuni de instruire pentru peste 4600 de conducători și angajați din sectorul public. De doi ani ANI administrează Sistemul informațional automatizat „e-Integritate” ce permite depunerea declarației de avere și interese personale în format electronic și simplifică accesul la informații de interes public.

În 2018 ANI a recepționat 69107 declarații de avere și interese personale în variantă electronică, iar în anul 2019 - 88062.

Din 41 de acțiuni atribuite ANI a realizat 37, or 90,2% din acțiunile planificate.

Consilierul de rang înalt al UE, Pawel Wojtunik, a apreciat pozitiv raportul și eforturile instituțiilor pe dimensiunea prevenirii și combaterii corupției.

La solicitarea Șefului Executivului, conducerea ANI a vorbit despre problemele ce le confruntă instituția în creșterea eficienței activității.

Ion Chicu a asigurat instituțiile implicate de suportul deplin al Guvernului, le-a solicitat să se mobilizeze pentru implementarea Strategiei și să se concentreze pe acțiunile nerealizate.

Următoarea ședință a Consiliului va fi organizată pe 30 martie 2020, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.