Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-02-26/ion-chicu-a-examinat-progresul-in-recuperarea-bunurilor-pierdute-in-urma-fraudei-bancare-63036.html
Data: Feb 26, 2020 (20:54)

Ion Chicu a examinat progresul în recuperarea bunurilor pierdute în urma fraudei bancare

Premierul Chicu a examinat progresul în recuperarea activelor pierdute în rezultatul fraudei bancare și problemele identificate. La ședință a participat vicepremierul Pușcuța, ministrul Nagacevschi, directorul CNA, reprezentantul conducerii BNM, conducerea Camerei de Comerț și Industrie (CCI) și alți responsabili.

La începutul ședinței Ion Chicu a spus: „Unii debitori încearcă diverse scenarii pentru a-și scoate activele de sub sechestru. Avem cazuri când unii judecători eliberează gajul fără să țină cont de circumstanțe și probe. Trebuie să examinăm situația și să prevenim eschivarea debitorilor de la plata prejudiciilor”.

CCI a informat premierul despre încercările unor companii de a obține certificat ce atestă evenimentul de forță majoră, făcând legătura cauzală la frauda bancară. A fost prezentată informația despre încercările de a folosi și alte evenimente pentru a influența procesele în instanțele de judecată. Instituțiile publice au fost îndemnate să comunice insistent cu autoritățile naționale de anchetă și să întreprindă toate acțiunile necesare pentru a preveni eschivarea debitorilor de la achitarea creditelor neperformante, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.