Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.02.2020

Banca Mondială intenţionează să acorde 100 mln dolari pentru realizarea în Chişinău a unui nou proiect în sectorul termoenergetic

Banca Mondială intenţionează să acorde 100 mln dolari pentru realizarea în Chişinău a unui nou proiect în sectorul termoenergetic

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a avut o întrevedere cu o echipă de experți ai Băncii Mondiale. Subiectul discuției a vizat programul de pregătire pentru un nou proiect în sectorul termoenergetic, care va fi realizat cu susținerea tehnică și financiară a Băncii Mondiale. Acesta prevede îmbunătățirea eficienței operaționale și a viabilității financiare a SA Termoelectrica dar și ameliorarea calității, siguranței serviciilor de termoficare livrate locuitorilor din municipiul Chișinău.

Proiectul prevede investiții în valoare de 100 milioane de dolari și are la bază trei componente principale: optimizarea generării energiei termice  și a energiei electrice, investiții pilot în eficiență energetică, managementul proiectului și asistența tehnică.

Experții Băncii Mondiale au precizat că prima componentă va finanța modernizarea CET Sursa 1 și instalarea motoarelor cu ardere internă pe gaze naturale, instalarea unui nou Sistem de Informații și Management și a Sistemului de Management Hidraulic pentru a crește și optimiza eficiența producției de energie termică și energie electrică de către Termoelectrica.

„Apreciem deschiderea Băncii Mondiale de a susține cu investiții suplimentare Termoelectrica și reforma generală a sectorului termoenergetic din Chișinău. Este un program intens care necesită efort și implicare activă atât din partea Guvernului, cât și din partea Băncii Mondiale”, a menționat ministrul Anatol Usatîi.

Potrivit MEI, programul proiectului urmează să fie aprobat la mijlocul lunii iunie 2020 de carte Consiliul de administrație al Băncii Mondiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus