Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
25.02.2020

Viorica Dumbrăveanu: „Îndemn populația să manifeste maximă responsabilitate și să respecte toate măsurile de igienă și precauție pentru a preveni îmbolnăvirea cu Coronavirus de tip nou”

Viorica Dumbrăveanu: „Îndemn populația să manifeste maximă responsabilitate și să respecte toate măsurile de igienă și precauție pentru a preveni îmbolnăvirea cu Coronavirus de tip nou”

„Îndemn populația să manifeste maximă responsabilitate și să respecte toate măsurile de igienă și precauție pentru a preveni îmbolnăvirea cu Coronavirus de tip nou  sau infecțiile respiratorii acute, să fie cooperanți la punctele de trecere a frontierei și să anunțe Agenția Națională de Sănătate Publică în cazul în care prezintă simptome precum: tuse, febră, rinoree, dificultăți de respirație”, a subliniat ministrul MSMPS, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, convocată la Guvern.

Aceasta a menționat că toate instituțiile cu responsabilități în contextul prevenirii și controlului Coronavirusului de tip nou sunt în conlucrare permanentă și întreprind toate măsurile, conform Regulamentului Sanitar Internațional și recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, privind  detectarea, notificarea, prevenirea și controlul cazurilor probabile de infectare cu Coronavirus de tip nou (COVID-19).

În acest sens, la punctele de trecere a frontierei persoanele sunt verificate minuțios, iar în cazul în care prezintă simptome sunt izolate în camere special amenajate și anunțată de urgență Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost instalat un termoscaner, unde fiecare călător este supus termometriei pentru a identifica persoanele care reprezintă risc de infectare.

La fel, toate instituțiile medico-sanitare publice dispun de stocul de medicamente și echipament medical necesar, iar Laboratorul ANSP a recepționat 480 de teste pentru detecția virusului COVID-19 și 192 de teste de precizare și confimare a rezultatului.

Directorul Biroului de țară a Organizației Mondiale a Sănătății, Igor Pokanevych a îndemnat autoritățile să se pregătească pentru apariția cazurilor de infectare și să fie gata pentru gestionarea calmă a situației. A vorbit despre măsurile întreprinse de autoritățile din Italia pentru a preveni răspândirea epidemiei în afara regiunilor, și a accentuat aplicarea măsurilor de izolare a localităților unde sunt identificate cazuri de infectare.

În rezultatul ședinței, membrii Comisiei au constatat gradul de alertă Cod galben la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu COVID-19, existând risc posibil de declanșare a urgenței de sănătate publică. În acest context,  toate autoritățile naționale responsabile vor  realiza măsurile de prevenire și control conform atribuțiilor specifice în conformitate cu prevederile Regulamentului Sanitar Internațional, prin: depistarea activă a cazurilor suspecte de boală și asigurarea schimbului zilnic de informații cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică despre persoanele suspecte cu infecția COVID-19, identificate în punctele de trecere a frontierei.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va continua monitorizarea situației epidemiologice în lume privind infecția cu Coronavirusul de tip nou, supravegherea epidemiologică pentru organizarea măsurilor de prevenire și răspuns, stabilirea diagnosticului de laborator a cazurilor suspecte la îmbolnăvire și va propune la necesitate introducerea, suspendarea sau anularea măsurilor de izolare şi/sau carantină la nivel național și al unităților administrativ-teritoriale.

Prim-ministrul Ion Chicu a accentuat importanța informării corecte a populației privind  respectarea măsurilor de prevenire și a îndemnat cetățenii care se află pe teritoriul Italiei să respecte recomandările autorităților italiene. Premierul a făcut apel către mass-media și societate la responsabilitate maximă și să fie excluse speculațiile politice la acest subiect, deoarece în prim plan este sănătatea oamenilor.

Informăm că, actualmente, cazuri de boală cu Coronavirus de tip nou au fost înregistrate în mai multe țări, inclusiv din Asia, Oceania, Africa, America și Europa. La data de  23.02.2020 la nivel global au fost raportate 78833 cazuri de boală și 2463 cazuri de deces.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus