Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
25.02.2020

Situația la zi privind controlul și prevenirea infecției cu Coronavirus de tip nou prezentată în cadrul ședinței cu toate instituțiile responsabile

Situația la zi privind controlul și prevenirea infecției cu Coronavirus de tip nou prezentată în cadrul ședinței cu toate instituțiile responsabile

Astăzi, 25 februarie curent, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu,  a convocat  într-o  nouă ședință, reprezentanții Instituțiilor Medico-Sanitare Publice, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, pentru a examina activitatea Punctului Focal Național,  realizată pe platforma Agenției Naționale pentru Sănătate Publică privind controlul și prevenirea infecției cu Coronavirusul de tip nou, la nivel național și care sunt viitoarele măsuri care vor fi întreprinse.

“De astăzi, în fiecare zi, la ora 7:30, fiecare dintre autorități se va prezenta și va raporta ce s-a întâmplat în ultimile 24 de ore, de asemenea ce măsuri au fost întreprinse și care sunt dificultățile. Acestea ședințe vor avea loc atâta timp cât există riscul de import al coronavirsului de tip nou și de răspândire a acestuia”, a declarat ministrul Viorica Dumbrăveanu. 

În cadrul ședinței, instituțiile medico-sanitare publice au raportat că la momentul actual sunt asigurate cu măști medicinale, mănuși de protecție și medicamente necesare.

Totodată,  Centrul de achiziție și procurări centralizate în sănătate este în proces de determinare a următoarelor oferte în contextul asigurării instituțiilor cu măști și manuși sanitare, dar  și pe platforma Ministerului Afacerilor Interne, se precaută posibilitatea de a avea și în fondul de  rezervă a statului, măști și mănuși pentru orice eventualitate care ar putea să apară.

De asemenea, la momentul actual, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în calitate de Punct Focal Național (PFN) pentru Regulamentul Sanitar Internațional (RSI), 24/24 ore asigură legătura continuă cu autoritățile la nivel național și cu Organizația Mondială a Sănătății pentru reactualizarea informațiilor și recomandărilor cu privire la măsurile de prevenire a importului și răspândirii cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou.

La punctele de trecere a frontierei persoanele sunt verificate minuțios și sunt informate despre măsurile de precauție și recomandările OMS privind prevenirea infectării cu Coronavirus de tip nou.

La fel, MSMPS, ANSP și OMS Moldova, în comun cu instituțiile responsabile, desfășoară ample acțiuni de informare și comunicare la nivel național privind Coronavirusul și măsurile de protecție.

Potrivit MSMPS, cu referire la cele două persoane care în urma termometriei realizată pe Aeroportul din Chișinău, au fost preluate și transportate la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” cu febră 37,8. Persoanele au fost examinate de către medici, fiind diagnosticați cu infecție respiratorie acută. Aceștia au refuzat spitalizarea. Li s-a prescris tratament la domiciliu și sunt la evidența medicului de familie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus