Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.02.2020

Oportunitățile aplicării metodologiei STED în sectorul agroalimentar

Oportunitățile aplicării metodologiei STED în sectorul agroalimentar

La Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) s-a desfășurat o masă rotundă în cadrul căruia au fost puse în discuție oportunitățile valorificării metodologiei STED (Skills for Trade and Economic Diversification) în sectorul agroalimentar. La eveniment au participat reprezentanții MADRM, Federației Agricultorilor, Proiectului „Livada Moldovei” și Organizației Internaționale a Muncii.

Principalul subiect discutat a fost beneficiile metodologiei STED în identificarea cererii pieței muncii pe termen mediu pentru învățământul superior și profesional tehnic în domeniile: fitotehnie, horticultură, pedologie și protecția solului, producția culturilor agricole și creșterea animalelor, zootehnie și medicină veterinară, tehnologia produselor de origine vegetală.

În cadrul mesei rotunde au fost discutate și etapele de realizare a metodei STED, punctându-se și principalele repere pentru potențialii beneficiari ai acesteia.

Participanții la eveniment au opinat că metodologia STED este foarte importantă, în condițiile în care în Republica Moldova există problema forței de muncă insuficientă, inclusiv în domeniul agriculturii. Această metodologie va determina necesităților pieței muncii, după care în baza acestora urmează să fie elaborat un mecanism ce să permită instituțiilor de învățământ profesional tehnic să își evalueze capacitățile și să propună o ofertă educațională conform cererii angajatorilor.

Metodologia STED este elaborată de către Organizația Internațională a Muncii (OIM). Pentru sectorul agroalimentar, acestea constituie un instrument ce anticipează oportunitățile de dezvoltare și creștere a unui sector analizând oferta și cererea de competențe. Grație metodologiei STED sunt identificate diverse strategii pentru a satisface nevoile de competențe în sectorul real. Rezultatele STED prevede recomandări concrete la nivel de politici, instituții și întreprinderi și va servi la planificarea și furnizarea calificărilor și dezvoltării competențelor conduse de cererea pieței muncii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus