Trimite e-mail | Printeaza
Social
25.02.2020

Demararea negocierilor pe marginea proiectului Acordului între Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială

Demararea negocierilor pe marginea proiectului Acordului între Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială

Astăzi, 25 februarie, la Moscova au fost demarate negocierile pe marginea proiectului Acordului  între Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială.

Proiectul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale,  în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș și ajutor de deces.

Delegația oficială de negociatori din Republica Moldova este condusă de Nelea Rusu, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și este compusă din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Casei Naționale de Asigurări Sociale și Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă.

Negocierile au fost deschise de către viceministrul Muncii și Protecției Sociale al Federației Ruse, Alexei Cerkasov, care a subliniat importanța negocierii unui nou acord pentru sporirea protecției sociale ale cetățenilor ambelor state, îndreptățindu-i la o pensie din aceste state pe baza contribuțiilor achitate.

La rândul său, Nelea Rusu a menționat  că scopul negocierilor este definitivarea Acordului,  menit să instituie un nou cadru de garanții sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Federația Rusă.

Acordul negociat este bazat pe principiul proporționalității și exportului de prestații sociale în baza căruia drepturile la pensie se vor stabili de fiecare stat proporțional stagiului de cotizare realizat pe teritoriul propriu. Acesta va substitui actualul Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind garanțiile drepturilor cetățenilor în domeniul asigurării cu pensii, semnat la 10 februarie 1995.

Republica Moldova a încheiat, până în prezent, acorduri de securitate socială bazate pe principiul proporționalității și exportului de prestații sociale cu 14 state.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus