Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.02.2020

Consolidarea relațiilor moldo-ungare discutată de ministrul de externe Aureliu Ciocoi la Budapesta

Consolidarea relațiilor moldo-ungare discutată de ministrul de externe Aureliu Ciocoi la Budapesta

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Aureliu Ciocoi a efectuat o vizită de lucru în capitala Ungariei. În acest context, șeful diplomației moldovenești a avut întrevederi cu Vice-premierul maghiar Zsolt Semjén, cu Viceministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei Levente Magyar, precum și cu Vice-președintele Adunării Naționale a Ungariei János Latorcai.

Potrivit MAEIE, oficialii au conturat noi perspective în dialogul politico-diplomatic bilateral, care este unul consistent, dar și modalități de consolidare și diversificare în continuare a relației privilegiate dintre Republica Moldova și Ungaria, sub toate aspectele sale.

Ministrul Aureliu Ciocoi a apreciat înalt angajamentul autorităţilor ungare în susţinerea reformelor instituţionale din Republica Moldova și a exprimat recunoștință pentru mesajul clar al Guvernului Ungariei privind disponibilitatea de a asista Republica Moldova în eforturile sale de integrare europeană şi de a identifica domenii concrete pentru acest sprijin.

Un subiect important al convorbirilor l-a constituit pregătirea vizitei la Chișinău a prim-ministrului Ungariei Viktor Orbán, preconizată să se desfășoare în luna martie a acestui an și, eventual, a semnării în cadrul acesteia a unui document politic de parteneriat strategic între Republica Moldova și Ungaria.

Părțile au agreat concertarea eforturilor în scopul organizării cu succes a unui Forum moldo-ungar al oamenilor de afaceri, la Chișinău, în marja vizitei premierului ungar, care să contribuie la impulsionarea relațiilor dintre actorii economici ai ambelor țări. În context, Ministrul Aureliu Ciocoi a reconfirmat sprijinul acordat de Guvernul de la Chișinău comunității oamenilor de afaceri care contribuie consistent la dezvoltarea relaţiilor economice dintre ambele țări.

De asemenea, a fost menționată importanța acordată convocării, la Chișinău, în zilele de 14 și 15 mai 2020, a celei de-a patra şedinţe a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ungare pentru cooperare economică şi comercială.

În cadrul vizitei sale, ministrul a participat în calitate de invitat la reuniunea anuală a ambasadorilor maghiari, în cadrul căreia a ținut un discurs la subiectul provocărilor care stau în fața diplomației moderne la nivel global, cât și regional, și a oferit un interviu jurnaliștilor de la prestigioasa revistă Figyelő.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus