Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.02.2020

Parlamentul modifică o serie de acte care vizează activitatea topografică, geodezică, cartografică și geoinformatică

Parlamentul modifică o serie de acte care vizează activitatea topografică, geodezică, cartografică și geoinformatică

Parlamentul a aprobat, în lectura a doua, în ședința plenară de astăzi, proiectul de lege pentru modificarea mai multor acte referitoare la activitatea topografică, geodezică, cartografică și geoinformatică.

În special, în Legea cu privire la geodezie, cartografie și geoinformatică se propune substituirea sintagmei ”certificat de competență” cu ”certificat topogeodezic și cartografic”. Acesta reprezintă un act permisiv eliberat de către organismul de certificare acreditat în domeniul geodeziei, cartografiei, prospecțiunilor topografice și geoinformaticii care confirmă competențele necesare pentru desfășurarea activității în aceste domenii. Astfel, potrivit legii, activitatea geodezică și cartografică se va desfășura de către persoanele fizice și juridice care dețin sau care au angajați deținători de certificat topogeodezic și cartografic. Totodată, modificările reglementează temeiurile de suspendare/retragere a certificatului topogeodezic și cartografic.

Din competențele Agenției Relații Funciare și Cadastru va fi exclusă cea de administrare a executării lucrărilor topografo-geodezice, cartografice, de cadastru şi actualizarea lor. Iar supravegherea metrologică se va pune în sarcina Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței care poate implica în acest proces Agenția pentru Supravegherea Tehnică.

De asemenea, se propune modificarea Legii cu privire la infrastructura națională de date spațiale, prin care metodologia de formare a tarifelor pentru serviciile de rețea să fie aprobată de Guvern, iar entitățile publice să elaboreze costurile și tarifele conform metodologiei date, luând în considerație specificul fiecărei instituții și setului de date spațiale pe care îl dețin.

Modificările vor intra în vigoare la expirarea termenului de șase luni de la data publicării legii, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus